Subotnji dan u zaštićenom prirodnom okruženju Zlače (Foto)

Obećavajuće ugodan dan umjerene temperature i bez padavina mnoge je opredijelio da prvi dan vikenda provedu na Mačkovcu i Zlači, nedaleko od Banovića.

Onih koji su stigli u Etno avliju Mačkovac bilo je sasvim dovoljno da zauzmu sve kapacitete koje pruža restoran u ovom prirodnom ambijentu. Ništa drugačija slika od Mačkovca do Zlače. Mnogi su morali ostaviti svoje automobile pred mostom, koji je oštećen.

Usput česme sa izvorskom vodom. Istaknute ponude gljiva kojima je bogat kraj. Ali najviše pažnje privlače panoi sa uputama za one koji su planirali obilazak područja podno Konjuha, ali ka jednom od njegovih vrhova, poznatom Zobiku. A na planinskim vrhovima snijeg!

I zaista mnogi su se, opremljeni planinarskim štapovima, uputili za vrhu Zobik i planinskoj kućici na Kunjuhu. Naravno, neće svi izdržati dugi put. Mnogi će se zadovoljiti šetnjom kroz šumu pored rijeke Oskove, a onda vratiti u lijepi kutak rudničkog odmarališta Zlača, poznatog po dobroj kuhinji.

Konobari iz restorana kažu da su vikendima najviše posjećeni, ali da ipak subote i nisu nešto u odnosu na nedjelje, kada većina posjetilaca ne radi i samo tog dana mogu sebi udovoljiti zajednički obiteljski ručak.

Ali ove subote je bilo drugačije. Tek što se uspjelo prošetati koji sat, sručila se kiša kojoj nije bilo kraja. I kuda, nego u restoran na dobar obrok ili samo piće. Kako ko. I jedno i drugo su goste zadržali do prestanka pljuska kojeg većina nije očekivala, imajući u vidu prognoze meteorologa koji u ovom dijelu nisu najavili kišu.

Nakon predaha, ponovo šetnja do oštećenog mosta i povratak kući. (ak,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *