Subašić: Tražimo i čekamo prolaz za 54 državljanina BiH iz pojasa Gaze

Gaza, ambasada VBiH, Subasic
Na listi za evakuaciju nalaze se 54 državljanina BiH (Foto: Vijesti.ba)

Oko sedam hiljada nositelja stranih pasoša iz 60 zemalja čeka da napusti Pojas Gaze, saopćilo je danas egipatsko ministarstvo vanjskih poslova. 

Ambasador Bosne i Hercegovine u Egiptu Sabit Subašić izjavio je za Vijesti.ba kako je proces evakuacije stranih državljana iz blokiranog Pojasa Gaze počeo.

Mi pokušavamo da imamo što više informacija o tome šta se dešava na prelazu Refah. Mi kao i ostali 40 država, imamo listu za eventulani prelaz u Egipat na prelazu Rafah i sve ide po tim listama. Jučer su bile neke države, i jednostavno taj proces teče, rekao je ambasador Subašić.

Na pitanje kada možemo očekivati da se građani sa liste naše Ambasde evakuišu, Subašić je izrazio nadu da će to biti što prije.

Mi se nadamo da će nas vlasti Egipta pozvati da evakuiramo građana se naše liste. Kada će to biti, mi nemamo odgovor na to pitanje, niti bilo ko od državaljana i amabasada drugih zemalja ima odgovor na to pitanje, naglasio je on.

Dodaje da ih egipaskte vlasti mogu nazvati bilo kada u toku noći i reći ‘idite preuzmite svoje građane’.

Subašić je za Vijesti.ba potvrdio da se na listi za evakuciju nalaze 54 osobe.

Mi smo zatražili evakuaciju 54 osobe, od tih osoba njih 29 ima državljanstvo Bosne i Herecegovine. Neka od tih lica imaju državaljnstvo, ali nemaju pasoš Bosne i Herecegovine. I mi u takvoj situaciji ljudima izdajemo putne listove, da se mogu kretati i putovati. Ostatak osoba smo stavili na listu po osnovu činjenice da su bliski srodnici, ovih građana sa pasošom BiH, pojasnio je Subašić. (vb)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *