Studija otkriva da su plinski šporeti štetni za zdravlje

Prethodno istraživanje pokazalo da djeca koja žive u domovima s plinskim pećima imaju veću vjerovatnoću da će razviti astmu
plinski sporeti opasni po zdravlje zakljucili strucnjaci nakon analize
Foto: Ilustracija

Kuhanje na plinskom šporetu moglo bi u vaš dom emitirati više otrovnih čestica nano veličine nego dizelski automobil, otkrili su naučnici sa Univerziteta Purdue.

Ovaj skromni kuhinjski aparat gurnut je u centar pažnje nakon što je povjerenik američkog predsjednika Joea Bidena, Richard Trumka Jr, sugerirao da bi njegova zabrana mogla biti na stolu zbog “rastuće zabrinutosti oko štetnih zagađivača zraka u zatvorenim prostorima”, piše Newsweek.

Većina istraživanja unutarnjeg onečišćenja zraka koje stvaraju plinske peći usredotočila se na fine čestice promjera dva i po mikrona ili manje (poznate kao PM2,5). Ali vrlo malo se zna o onečišćenju na nanoskali – hiljadinka mikrona – jer ga je tako teško izmjeriti.

Međutim, u najnovijoj studiji Purduea, objavljenoj u časopisu PNAS Nexus, tim se uspio usredotočiti na emisiju sićušnih nanočestica u zraku promjera od samo jedan do tri nanometra.

– Ove super sićušne nanočestice toliko su male da ih ne možete vidjeti. Nisu poput čestica prašine koje biste vidjeli da lebde u zraku – kaže Brandon Boor, vanredni profesor na Purdue’s Lyles School of Civil Engineering i vodeći autor istraživanja.

Čestice ove veličine, poznate kao nanoklasterski aerosoli, posebno su zabrinjavajuće jer su upravo prave veličine da se infiltriraju u naš disajni sistem i prošire do drugih organa. Stoga je važno da proučavamo te čestice kako bismo u potpunosti razumjeli zdravstvene rizike onečišćenja zraka.

U studiji, tim je koristio najsavremenije instrumente za mjerenje kvalitete zraka kako bi izmjerio koliko je tih sićušnih čestica ispušteno tokom kuhanja na plinskom šporetu u laboratoriju. Otkrili su da se čak 10 kvadriliona nanoklasterskih aerosolnih čestica može emitirati po kilogramu goriva za kuhanje, što je jednako ili više od onoga koje proizvode benzinski i dizelski motori.

Drugim riječima, odrasli i djeca koji žive u domaćinstvu s plinskim šporetom mogu udahnuti 10 do 100 puta više aerosola nanoklastera od kuhanja nego što bi udahnuli iz ispušnih plinova automobila dok stoje na ulici.

– Nakon posmatranja tako visokih koncentracija aerosola nanoklastera tokom kuhanja na plinu, ne možemo više ignorirati te čestice nano veličine – rekao je Boor.

Istraživači su rekli da bi korištenje ispušnog ventilatora vjerovatno preusmjerilo te nanočestice dalje od vašeg disajnog sistema, ali potrebno je više istraživanja da se to potvrdi.

Prethodno istraživanje pokazalo da djeca koja žive u domovima s plinskim pećima imaju veću vjerovatnost da će razviti astmu, a studija objavljena u International Journal of Environmental Research and Public Health u decembru 2022. otkrila je da se 12,7 posto trenutnog broja djece asmatičara u SAD-u može pripisati korištenju plinskih peći. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *