Studija italijanskih stručnjaka – kada bi mogao doći kraj epidemije u Evropi?

0
454

Kada će se sve ovo završiti? Vjerovatno ne postoji pitanje koje u vrijeme pandemije novog koronavirusa više zaokuplja ljude širom svijeta. Nova studija iz Italije ohrabruje. Naučnici su izračunali kada bi epidemija mogla da se okonča.

Iako Italija i dalje bilježi najveći broj žrtava virusa SARS-CoV-2 (do sinoć je od posljedica pandemije umrlo 13.155 ljudi), dobra vijest je da krivulje na dijagramima više ne pokazuju eksponencijalno širenje.

“Krivulja koja prikazuje širenje zaraze i dalje raste, ali linearno i ravnomjernije”, izjavio je Pjerpaolo Siler, zamjenik italijanskog ministra zdravlja, piše Blic.

Ovo nagovještava da je zemlja već stigla do vrhunca epidemije, ili da on barem neposredno predstoji.

Naučnici Instituta za privredu i finansije „Einaudi“, koji finansira Banka Italije, pažljivije su analizirali podatke koje svakodnevno dobijaju od Službe za civilnu zaštitu i na osnovu njih napravili proračun budućeg razvoja infekcije. Kako izvještava informativni sajt „Kvotidjano“, njihovi proračuni pokazuju da vrhunac epidemije treba očekivati početkom aprila. I poslije toga će se virus prenositi, ali svakim danom sve manje.

Budući da se zaraza u različitim oblastima različito razvijala, naučnici su za svaku od njih izračunali kada vjerovatno više neće biti novih infekcija.

Prema proračunima naučnika, epidemija koronavirusa prvo će prestati u Trentu, u Južnom Tirolu: šesti april je datum koji navode kao prvi dan bez novih infekcija. U Liguriji, Umbriji i Bazilikati dan kasnije, sedmog aprila, a nakon toga slijede Dolina Aoste (8. april) i Abruco (11. april). Nekoliko dana kasnije (14. april) Sicilija i Veneto, Pijemont, 15. aprila. Zatim Lacio s prijestolnicom Rimom (16. april). Kalabrija (17. april), Kampanija (20. april).

Ubjedljivo najteže pogođena Lombardija može očekivati završetak epidemije 22. aprila, prenosi Stern, a Emilija Romanja, drugo žarište, na sjeveru Italije, 28. aprila. Ostali dijelovi zemlje između 5. i 16. maja.

Prema tome, Italija bi najteže trebalo da prebrodi sredinom maja, pod uslovom da se ljudi i poslije toga pridržavaju mjera ograničenja kretanja.

U Njemačkoj epidemija prestaje otprilike dvije i po sedmice poslije Italije.

Analitičar podataka, biohemičar i profesor Univerziteta “Templ” u Filadelfiji Enriko Buči izjavio je za Republiku da bi slično trebalo da izgleda i krivulja većine zapadnih zemalja, uz nekoliko dana zakašnjenja.

U Španiji prestanak epidemije očekuje šest dana poslije italijanskog žarišta Kodonjo (Lombardija), u Francuskoj 11 dana kasnije, u SAD nakon dvije sedmice, Velikoj Britaniji poslije 16 dana, Holandiji poslije 17, a u Njemačkoj i Belgiji, poslije 18 dana.

Bučijeve procjene se, između ostalog, zasnivaju i na brzini širenja virusa u svakoj zemlji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here