Studentima smeta karantin u hotelu “Tuzla”, brojne primjedbe otklonjene

1
1311

Grupa od 63 bh studenta, koji su došli iz Njemačke, od jučer se nalaze u karantinu u hotelu “Tuzla”. Smješteni su na tri gorna sprata hotela, koji nekoliko mjeseci nisu bili u funkciji, pa su se već prvog dana požalili na smještaj, čistoću, nemogućnost korišćenja interneta…

Svoje nezadovoljstvo iskazali su medijima. navodeći da su dva mjeseca bili na ferijalnom radu u Njemačkoj.

” U hotelu trenutno nema grijanja i tople vode, u sobama nema interneta, nema TV-a i pored toga svega sobe su užasno prljave, a kupatilo trenutno nije u funkciji. Jutros smo dobili doručak od osoblja hotela uz pratnju inspektora i dva pripadnika specijalne policije. Zašto? Zašto smo zaključani u sobama? Zašto se moramo smrzavati u hotelskim sobama”? – naveli su, medju ostalim, tražeći da ih testiraju, te da ako je nalaz negativan odu kući.

Ministrica zdravlja TK, Dijana Čolić, kaže kako je obaviještena od Ministarstva vanjskih poslova BiH o prevoz grupe studenata koji su posredstvom jedne agencije išli na rad u inostranstvo, bili su u tri regije te zemlje, te da im treba pripremiti karantin.

– O svemu je upoznatao i Federalno ministarstvo zdravlja koje po zakonu proglašava karantin. S obzirom na to da su navedene osobe radile u tržnim centirma kao promotori pojedinih proizvoda i da su bili u kontaktu s velikim brojem osoba, te predstavljaju izvjesni epidemiološki rizik, stav struke bio je da idu u karantin. Zakonski, karantin podrazumijeva dva perioda inkubacije po 14 dana, dakle 28 dana – kazala je ministrica Čolić.

Dodala je da je ishrana studentima u karantinu orgnizovana preko humaniratne organizacije ‘Emaus’.

– Što se tiče nedostatka tople vode u sobama, bili smo gore i problem je bio u tome da hotel nije radio neko vrijeme, pa je u cijevima bila hladna voda. To je tehnička stvar, voda je došla, pušteno je i grijanje, pušten je i besplatan internet koji je pojačan od strane BH Telecoma. Pojačan je nadzor, jedna osoba koristi jedan krevet, jedno kupatilo, jednu posteljinu, kako je propisano. Sve propuste ćemo ispravljati u narednim danima – istakla je Čolić.

Što se tiče navodne neuslovnosti soba na 7., 8. i 9. spratu hotela, te nađenih “buba švaba” u nekoj od soba, iz uprave hotela kažu da su sve sobe podvrgnute higijensko-epidemiološkom tretmanu, dezinnfikovane su sve je obavljeno od Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo.

– Krizni štab TK, po nalogu Vlade TK, odredio je da karantin bude u našem hotelu. Nije isitina da nije bilo tople vode, jer je trebalo neko vrijeme da poteče cijevima koje nisu bile u funkciji pet mjeseci. Tačno je da su studenti zaključani u sobama i da ne mogu šetati, ali to je naredba kriznih štabova i policija je tu da sprovede odluke – kaže za Tuzla LIVE menadžer hotela “Tuzla”, Predrag Blažanović.

Navodi da studentima imaju tri obroka dnevno, hranu im do vrata dostavlja organizacija “Emaus”, proradio je internet…

– Svi imaju mobilne telefone i mogu komunicirati s kim žele. Međutim, oni se žale da je internet spor i da ne mogu gledati filmove. Internet je sporiji, jer se njih 63 istovremeno priključi. Sobe nisu kako bi oni željeli, ali ni ovo nije normalna situacija. Pokušavamo da s Ministarstvom zdravlja i Kriznim štabom TK sve dovedemo u normalno stanje. Za grijanje smo danas uključili plinske kotlove. Mogu se kupati koliko hoće, redovno im se dostavlja veliki broj ručnika, dezinfekciona sredstva, sapun, toaletni papir. Dobili su i usisivače, ali ne možemo im dati po jedan u svaku sobu – zaključio je Blažanović.

Dodao je da policija ne dozvoljava nikome ulazak u hotel, ali da studenti mogu dogovoriti da im rodbina dostavlja novu odjeću, obuću i druge potrepštine, za što je, naravno, potrebna saglasnost onih koji brinu o suzbijanju pandemije korona virusa. (tl)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here