Studenti u deklaraciji pozvali na ispravljanje nedostataka Dejtonskog političkog sistema

Došlo je vrijeme da se isprave nedostaci Dejtonskog političkog sistema i prevladaju sve prepreke za našu izgradnju uspješne budućnosti – navodi se u zajedničkom pozivu 112 učenika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Studenti su prisustvovali naprednoj radionici pod nazivom „Iskorištavanje snage suradnje“, koja je održana u Jajcu od 20. do 22. novembra, povodom 25 godina od uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Ovu radionicu, i šest prethodno održanih u različitim gradovima širom BiH u proteklih nekoliko mjeseci, organizirala je, uz podršku američke ambasade u Sarajevu, BH ogranak beogradskog think tanka East West Bridge International (EWB), u čije članstvo od 850 članova obuhvata stručnjake iz 60 zemalja širom svijeta, s ciljem da unaprede dijalog u svijetu, piše ugledni briselski nedjeljnik New Europe.

Fokusirajući se na prijedloge kako poboljšati sistem upravljanja na različitim nivoima, studenti su dobili priliku da sa stručnjacima, članovima EWB-a – ambasadorima Igorom Davidovićem, Jakobom Fincijem, Draškom Aćimovićem, prof. Lamijom Tanović, prof. Zlatkom Hadžidedićem, prof. Slavenkom Grgurevićem, prof. Draženom Barbarićem i Damjanom Jugovićem razgovaraju o ustavnom zakonu, pregovorima i diplomatiji.

– Zalažemo se za čvrsto opredjeljenje BiH za poštivanje evropskih vrijednosti i ideja, kao i za usklađivanje zakonskih propisa sa zakonima Europske unije, te potičemo jačanje regionalne suradnje (podrška inicijativi„Mini Šengen “) i bilateralnih odnosa – rekli su studenti iz bh. gradova u deklaraciji usvojenoj konsenzusom.

– Zadovoljan sam što su EWB i sudionici ovog događaja odlučili obilježiti 25. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma gledajući u budućnost – kazao je američki ambasador u BiH Eric Nelson studentima, od kojih neki nisu bili ni rođeni kada je Dejtonski sporazum bio potpisan.

Prikladno je, dodao je, da ste izabrali da razgovarate o neophodnom ustavnom okviru za donošenje napretka i prosperiteta u BiH, te da je pomjerite naprijed na putu ka euroatlantskim integracijama.

– Oštro se protivimo elementima segregacije i diskriminacije u obrazovnim sistemima – rekli su studenti, pozivajući na usklađivanje obrazovnog sistema u BiH sa najboljim svjetskim standardima.

– Prepoznajući doprinos Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u zaustavljanju oružanog sukoba i uspostavljanju demokratskog poretka, vjerujemo da je došlo vrijeme da se isprave nedostaci Aneksa IV, odnosno Ustava BiH, u provođenju svih relevantnih presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Na ovaj način afirmiramo konstitutivnost naroda kao osnovni princip Ustava, ali istovremeno omogućavanje svim građanima BiH, uključujući građane Brčko Distrikta, da glasaju i budu birani za sve nivoe vlasti – navodi se u studentskoj deklaraciji.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *