Studenti u Beogradu najavili šestosatne blokade ulica, pridružili im se i kolege iz Novog Sada

Studenti su prvobitno pozvali građane da se u 11 sati okupe u Birčaninovoj ulici ispred Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu

studenti i danas nastavljaju proteste u beogradu trazeci ponistenje izbora pridruzili im se i kolege iz novog sada
Studenti su za danas najavil blokadu saobraćaja u Beogradu (Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs)

Beogradski studenti su ponovo izašli na ulice nakon nemirne noći i sukoba policije sa pristalicama opozicije. Studenti su najavili šestosatnu blokadu pojedinih beogradskih ulica.

Studenti su prvobitno pozvali građane da se u 11 sati okupe u Birčaninovoj ulici ispred Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, od koga traže da omogući provjeru biračkog spiska.

Najavili su da blokada saobraćajnica počinje u 12 sati i da će trajati do 18 sati, a da će svaka naredna biti i duža ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. Odbili su saopćiti koje će ulice biti blokirane zbog zabrinutosti za sigurnost, prenosi Nova.rs.

Međutim, načelnik Uprave policije Ivica Ivković izjavio je da se za “danas očekuju blokada Ministarstva i na Brankovom mostu”, ne precizirajući da su studenti ti koji će blokirati most. Dodao je da “blokade državnih institucija i mostova neće biti tolerisane” i da će biti podnijete prijave.

Beogradskim studentima pridružili su se iz studenti iz Novog Sada.

Organizatori današnjeg protesta poručili su građanima da na blokade ponesu vodu i hranu i da učine sve da spriječe izazivanje incidenata koji bi ugrozili bezbijednost ljudi, ali i same akcije.

Grupa od 345 nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu uputila je podršku studentskim protestima.

“Ko krade izbore, krade budućnost. Falsificiranje biračkih popisa, prijavljivanje nelegalnih prebivališta i izborni inženjering su skandalozni pokušaj vlasti da nam još jednom oduzme državu, ali ovaj put i mnogo više – zdravu pamet i posljednje ostatke samopoštovanja”, navodi se u objavi koju su profesori uputili medijima.

Podsjećamo, sinoć su u Beogradu održani protesti gdje je opozicija tražila poništavanje izbora i provjeru biračkih spiskova. U jednom trenutku došlo je do nasilnog obračuna, a opozicija je optužila režim Aleksandra Vučića da su njegovi provokatori izazvali nerede. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *