Stuart Peach se obratio građanima BiH

Stuart Peach, specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan obratio se videoporukom prvi put građanima Bosne i Hercegovine tokom svoje posjete ovoj zemlji.

Peach je kazao da je britanski premijer Boris Johnson tražio od njega da preuzme ovu funkciju kako bi podržao napore Velike Britanije širom regiona.

“Vlada Velike Britanije želi siguran Zapadni Balkan sa jakim, demokratskim institucijama i snažnom vladavinom prava. Danas sam u Sarajevu u sklopu moje prve posjete kao specijalnog izaslanika u BiH. Sjajno je ponovo biti ovdje. Ja već dugo radim u javnoj službi, na zadnjem poslu sam bio visoki oficir u NATO-u, a prije toga na važnim pozicijama u vojsci Velike Britanije”, kazao je Peach.

Međutim, kako dodaje na trenutnoj poziciji specijalnog izaslanika spojit će lično iskustvo s najboljim iskustvima britanske diplomatije, sigurnosti i trgovinskih odnosa, javlja N1.

“Da pružim podršku političkim rješenjima i promovišem euroatlantske integracije. Tokom moje posjete BiH sastajem se sa visoko rangiranim političarima, agencijama za provedbu zakona, parlamentarcima i, veoma bitno, sa mladim akterima u civilnom društvu koji rade na promociji mira i pomirenja. Radujem se bliskoj saradnji sa svim partnerima uključujući i visokog predstavnika i naše međunarodne saveznike i pružanju podrške onima koji su posvećeni postizanju napretka u ovoj zemlji”, poručio je Peach.

Podsjetimo, Peach je jučer doputovao u BiH i sastao se sa članovima Predsjedništva BiH, a nakon toga i sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom te ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthew Fieldom koji je i objavio na Twitteru videoporuku specijalnog britanskog izaslanika.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *