Stručnjaci WHO-a u Kini ispituju porijeklo koronavirusa

0
377

Kina je saopćila da su dva stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) bili u zemlji u sklopu misije za praćenje porijekla globalne pandemije koronavirusa.

Kina je oklijevala dopustiti ispitivanje porijekla virusa koji je prvi put otkriven u centralnom industrijskom gradu Wuhan krajem prošle godine, ali je, ipak, dopustila nakon što su mnoge zemlje pozvale WHO da provede temeljitu istragu, javio je AP.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying rekla je da će se predstavnici s kineskim naučnicima i medicinskim stručnjacima upoznati s “naučnom saradnjom na pitanju praćenja novog koronavirusa”.

Kina je tvrdila da je virus možda poticao izvan Kine i žestoko je negirala navode da je krila razmjere epidemije kada se prvi put počeo širiti.

Sjedinjene Američke Države su najavile da će prestati finansirati WHO zbog optužbi da su sporo reagovali na epidemiju virusa, podsjeća ABC News.

WHO je potvrdio posjetu epidemiologa i stručnjaka za bolesti životinja, ali nisu iznijeli podatke o njihovim detaljnim planovima dok su u Kini. Vjeruje se da je virus potekao od šišmiša, a zatim je prešao na ljude.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here