Stručnjaci otkrivaju kako se pravilno brinuti o božićnim zvijezdama

Božićne zvijezde bolje podnose malu suhoću nego previše vlage. Tek kada se površina zemlje osuši, vrijeme je za zalijevanje

Zdravu božićnu zvijezdu s najboljim izgledima za dug život možete prepoznati po snažnom, gustom neoštećenom lišću

Dracena fragrans poznata je po nazivu drvo života, jer se iz debla pojavljuje više stabljika s listovima koji formiraju rozetu. Sam naziv Dracena dolazi od grčke riječi drakaina, što znači ženski zmaj, stoga je u nekim krajevima poznata i pod imenom zmajevo drvo. S druge strane, podsjeća na kukuruz, pa je zovu i kukuruznim drvetom. Lišće joj raste iz vrha stabla, koje treba stajati uspravno. Savršena je za uzgoj u zatvorenom, iznimno je otporna, a do propasti je može dovesti samo potpuni prestanak zalijevanja. Često je vidimo u hotelima i uredima, izvrsna je za početnike jer ju je gotovo nemoguće uništiti. Otporna je, prilagodljiva različitim svjetlosnim uvjetima, a jedino što ne voli izravna je sunčeva svjetlost. Izbjegavajte je postaviti na osunčano mjesto, ali i na propuh. Nemojte je prerevno zalijevati: tek jednom tjedno ili češće ako na opip osjetite da je zemlja suha. Idealno bi bilo da voda bude odstajala. Od sredine listopada do kraja travnja biljku ne treba gnojiti.

Polako je počelo odbrojavanje do Božića, trgovine su preplavljene blagdanskim asortimanom, a pojavile su se i, mnogima omiljene, božićne zvijezde. Ako se pravilno brinete za božićne zvijezde, mjesecima ćete uživati u raskošnoj atmosferi koju daju vašem domu. Njihovi veličanstveni listovi dolaze u raznim bojama, oblicima, veličinama i daju osebujnu notu svakoj prostoriji, stvarajući ugodu u tmurnim zimskim danima. Stručnjaci iz Stars for Europe (SfE) imaju savjete za optimalnu njegu kako bi vaša božićna zvijezda bila zdrava i jaka te zadržale svoje sjajne boje još dugo nakon Nove godine.

Ne podnose propuh

Divlji oblik naših božićnih zvijezda dolazi iz Meksika. U tropskoj klimi te srednjoameričke zemlje biljke obojenih brakteja. Tlo ne smije biti ni presušeno ni natopljeno. Stručnjaci iz SfE također savjetuju da ne kupujete svjetlucave biljke. Koliko god svjetlucanje bilo lijepo, nije dobro ni za božićne zvijezde ni za naš okoliš. Nakon kupnje božićnu zvijezdu dobro zamotajte i brzo je donesite kući. Specijalizirane trgovine, kao što su vrtni centri i rasadnici, obično nude besplatan materijal za zaštitno umatanje vaših biljaka tijekom transporta. Na vanjskim temperaturama ispod 15 °C iskoristite ovu ponudu u potpunosti. Čak i pri višim temperaturama božićne zvijezde umotavanjem se štite i od propuha. Što više slojeva papira omotate oko svoje biljke, to će ona biti bolje izolirana od hladnoće.

Na temperaturama ispod nule zamotajte i posudu jer ni ona ni zemlja ne nude dovoljno zaštite za osjetljivo korijenje. Ako svoju božićnu zvijezdu prevozite u automobilu, izbjegavajte duga zaustavljanja za jako hladnih dana. Bez grijanja u automobilu brzo je između 15 i 22 °C. Također, nema ništa loše u tome da božićnu zvijezdu stavite pokraj dobro izoliranog prozora, ali je važno da je premjestite na zaštićeno mjesto kada provjetravate sobu kako ne bi patila od propuha. Na prozorskim daskama tanjurić ispod posude štiti vašu biljku od “hladnih nogu”. Božićne zvijezde vole toplo, ali ne prevruće. Mjesto uz radijator ili peć nije idealno jer na visoke temperature reagiraju odbacivanjem lišća. Uglavnom, što je toplije, biljka treba više vode.

Kombinirajte zalijevanje

Božićne zvijezde bolje podnose malu suhoću nego previše vlage. Tek kada se površina zemlje osuši, vrijeme je za zalijevanje. Unutrašnjost korijenove bale nikada se ne smije osušiti. Nemoguće je dati konačan odgovor o učestalosti zalijevanja. Uz temperaturu i vlagu, važni čimbenici uključuju, na primjer, veličinu tegle. Mini božićne zvijezde u posudama od 6 cm češće trebaju vodu nego biljke u posudama od 12-13 cm, zbog manjeg volumena zemlje.

Božićne zvijezde možete zalijevati odozgo, odozdo ili potapanjem. U idealnom slučaju koristite vodu sobne temperature. Kada zalijevate odozgo, koristite male količine svaka dva do tri dana dok korijenska bala ne bude ravnomjerno vlažna a da se potpuno ne natopi. Kada zalijevate odozdo, ulijte vodu u žardinijeru ili tanjurić. Tlo će upiti onoliko vode koliko božićnoj zvijezdi treba. Nastavite dodavati vodu sve dok se korijenska bala ne natopi i ostane tekućina u tanjuriću. Kad uranjate gotovo suhu korijensku balu, potpuno je potopite otprilike jednom tjedno dok voda ne prestane raditi mjehuriće. Zatim brzo podignite božićnu zvijezdu, pustite da se ocijedi i stavite biljku natrag u lonac. Kod sve tri metode važno je ukloniti višak vode iz tanjura ili lonca najkasnije nakon 15 minuta kako biste izbjegli nakupljanje vode i oštećenje korijena. Slijedite sve ove savjete i uživat ćete u šarenim božićnim zvijezdama do sljedećeg Božića.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *