Stranputice pravosudnog sistema (2): Ljubić ante portas!

10
1186

Britanska sutkinja Joanna Korner napisala je takav izvještaj o radu be-ha tužiteljstva nakon kojeg bi državna tužiteljka Gordana Tadić morala podnijeti ostasvku. Sistemom domina, trebali bi popadati i entitetski i kantonalni tužioci i tužibabe! Ukratko, britanska je sutkinja u izvještaju, kojeg su podržali Britanska ambasada i OSCE-e u BiH, kazala kako je urušen tužiteljski sistem u našoj državi i ni u jednom dijelu ne korespondira sa evropskim standardima.

Taj izvještaj je došao i do glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, Tomislava Ljubića,  a nedavno mu je u službenoj posjeti bila i Gordana Tadić pa su razmijenili mišljenja glede izvješća sutkinje Korner. Međutim, pravi razlog posjete je bio samo još jedan prilog urušavanja ugleda tužilaštva, jer se radilo o dogovoru kako direktoru OSE, Osmanu Mehmedagiću, prikačiti još jednu optužnicu u vezi Američkog univerziteta. Dakle, trebalo je ispuniti još jedan zahtjev stvarnih šefova, Gordane Tadić i njoj potčinjenih, Dragana Čovića i Milorada Dodika.

Prema tome, Tadićku nije interesirao Ljubić ante portas, kao opasnost za pravosuđe. Za njih je nezakoniti rad, opis radnog mjesta! Ljubić kažnjava saradnike koji se miješaju u svoj posao, a nagrađuje koji čine suprotno. Tako Ljubićevo tužilaštvo nije htjelo da na krivičnu prijavu zaprimljenu u MUP-u TK za javnu prijetnju po život potpisnika ovog teksta, kao ni za krivično djelo hakiranja mog i kompjutera njegovog zamjenika Jezdimira Spasojevića, formira predmet, što je krivično djelo! O tome će se izjasniti federalno tužilaštvo kad primi krivične prijave.

Kako su rečena djela sasvim u vezi sa kampanjom za lokalne izbore u Tuzli, Ljubić je štiteći lica koja su uputila prijetnju i hakirala kompjutere, postao izravni sudionik izborne kampanje!

S druge strane, tužilac Ljubić već dokazani padre kriminalnih radnji u Tuzlanskom kantonu, veoma olako formira predmete kad je riječ o njegovim neistomišljenicima kao što je sutkinja Ružica Jukić iz Tuzle, kojoj je Općinski sud dao zadaću da sudi Enveru Bijediću, a zastupnik optužnice je Ćazim Serhatlić, prvi saradnik Jasmina Imamovića, čovjek koji je kao šef inspekcija nadzirao gradnju sporne stambene zgrade “15. maj”! Za nenamjensko trošenje novca od milion maraka, Imamoviću je nastupila zastara!?

Zaštitnik kriminalnog holdinga Grada Tuzle, čovjek koji je od ureda Disciplinskog tužioca kvalifikovan kao rušitelj ugleda funkcije koju obavlja, advokatima je izdao svoje poslovne prostore, a oni su u više od 50 slučajeva zastupali interese osoba koje je je teretilo Ljubićevo tužilaštvo! U više od 60 slučajeva, advokati iz Ljubićevih poslovnih prostora sa tužiocima su postigli dogovore prije izricanja sudskih presuda!

O tom klasičnom sukobu interesa, na obostranu korist, a protiv vladavine prava, nikakvu pažnju ne poklanjaju organi društvene kontrole. Za Ljubićevo tužilaštvo vrijedi poslovica: Kadija te tuži, kadija ti sudi!

Dokle! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

10 Komentari

  1. Ljubić da je pametan dao bi ostavku a posto nije bolje bi mu bilo da svoju guzicu i obraz proda za nekog veceg a ne za ovog smrada imamovica

  2. Dragi,moji sugradjani, evo sad sam čuo provjerenu informaciju da Jasmin nam vrli,hoće da napravi pokretne stepenice od Tuzle do Sarajeva preko karaule… te njegove kvalitetne ideje će ga ostaviti na mjestu gradonačelnika Tuzle još 14 mandata. Aferim Dzasmine…….. A u 8 mandatu planira napraviti i žičaru do Neuma……

  3. Treba i propise mijenjati, uvođenjem instituta PRIVATNOG TUZIOCA, što ima u svim pravnim sistemima. Ovako se ide na ruku za manipulaciju svake vrste.

  4. Jasminov mali lutak Ljubić zna ko ga je i ostavio na tom mjestu kad su se svi htjeli riješit korumpiranog tužioca živiničkog klana zato sad Jasko uživa ljudska prava ko niko.kradi laži sve ti zastarilo :D:D:D

  5. Jasmin Imamović kaže počinio sam krivično djelo ali je zastarilo i onda traži još edan mandat.samo u BiH!stoka

    • Ako je tačno da Ljubić štiti Imamovića, kako to da niko od ostalih tužilaca slučaj ne prijavi VSTV-u, zašto čestiti tužioci dopuštaju da im jedan ili nekoliko kolega udara na obraz i baca ljagu na rad ostalih u Tužilaštvu? Kako je moguće da Imamović krši zakon, prodaje zemljište i gdje smije i gdje ne bi smio, a da mu niko ne skrene pažnju na to? Pa nije valjda da se toliko ogrezlo u korupciju da više nema čestitih u vlasti. Ma ljudi moji, je li to moguće?

  6. što će im privatni tužilac bolje puno ovako dovesti i kontrolisati spodobu Ljubića koji onda čuva svog političkog tatku da se kriminal nesmetano odvija

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here