Stranputice pravnog sistema: Dvije čađave mehane

7
855

Naš je tužilački sistem vrt žalosnih vrba ili baba nesposobnih da nesposobnije ne mogu biti. To se vidi po presudama nakon kojih sudije piju tablete za smirenje. Glava ih boli što se na njih iskaljuje bijes za, laički gledano, male kazne za velika krivična djela. Razlog, masa optužnica je nalik švicarskom siru, kao da su ih pisali advokati optuženih! Glavna tužibaba Tužilaštva Tuzlanskog katona, “baba” Tomislav Ljubić ide još tužnije i tužnije, pa moli federalnog šefa da istražne radnje protiv Jasmina Imamovića proglasi zastarjelim, a ne i za Envera Bijedića za istu osnovanu sumnju, za isto djelo u istom predmetu – još neuseljenoj stambenoj zgradi “15.maj” u Tuzli.

Kantonalno tužilaštvo Tuzla (Foto ilustracija, arhiva)

I nije to kraj budalasanja “baba Tome”. On je, da bude siguran, predmet uzeo od postupajućeg tužioca Jezdimira Spasojevića i dodijelio ga Ćazimu Serhatliću koji je, kao nekadašnji šef tuzlanskih inspekcija, jedan od glavnih krivaca za skandal oko rečene zgrade. On je, dakle, u sukobu imnteresa! Tim bolje! Rekao bih novu narodnu poslovicu: Ruka ruku mije, novac obadvije!

Ipak, na rečenu skasku, ima još jedna-ljubavna! Naime, insajder iz blizine “baba Tome”, nam piše kako je duga i čvrsta ljubav Grada Tuzle i Tužilaštva, odnosno Jasmina i “baba Tome”. Pa, pređimo na pisanije koje sam dobio, a u njemu stoji:

“Kako možemo očekivati nešto od šefa tuzlanskih tužilaca Tomislava Ljubića koji je nedavno kažnjen ukorom za kršenje tužilačke dužnosti i narušavanje ugleda tužilačke funkcije? Kako možemo očekivati bolje ponašanje tužilaca kad se njihov gazda ponaša i bahato i raskalašno pa, među ostalim, izdaje poslovne prostore advokatima koji zastupaju lica koje on tuži! Nedavno je i Transparency internacional BiH rekao da blagim kaznama VSTV revlativizira njegovu odgovornost.
Nezapaženo je prošla činjenica da je Ljubić za novog sekretara Tužilaštva izabrao mladu Vesnu Mihajlović, kćerku bliskog saradnika Jasmina Imamovića, Siniše Mihajlovića. To je nastavak simbioze gradske administracije Tužilaštva, ljubavne veze između dvije budžetske institucije.
Svoje budžetsko uhljebljenje, prije izvjesnog vremena, zamjenjuju dvije supružnice – službenice, Melisa Damadžić i Jelena Krasnić, koje iz Tužilaštva dobijaju posao u Jasminovoj administraciji. Bilo bi bljutavo da su ostale raditi u Tužilaštvo je im u njemu rade supružnici, Zlatan i Emir. Tuzlanski advokati vele da je Tužilaštvo prava porodična firma! Zbog familijarnih odnosa. Drugi, pak, vele Jasminovo Tužilaštvo!
Donedavno neprežaljeni Ljubićev tužilac, Dragan Radovanović, dosta neprimijećen, ali jeste po tome što je i njegova supruga Dijana istaknuti kadrovik Imamovića. Jasminov intimus je tužilac Ćazim Serhatlić, nekad potčinjeni u njegovoj administraciji, a duhom još mu je potčinjeni, uzeo je da radi predmet u kojem mu je jedan od prijavljeni lično nekadašnji šef Imamović! Insistirao je da on to lično radi. Svi drugi tužioci u sličnim situacijama se izuzimaju, ali ne i Serhatlić.
U sličnim slučajevima se nalazila i tužiteljica Anela Garčević i uvijek se izuzimala. Zato je Serhatlićeva kćerka, slučajno (?) zaposlenje dobila u JKP Centralno grijanje. Bez konkursa! Osuđenog tužioca Ljubića bi trebalo pitati ima li tu krivičnog djela Povreda ravnopravnosti pri zapošljavanju?! Da li to Tužilaštvo ne radi?! Ili je neki prioritet u pitanju, možda, bio uposliti Serhatlićevo dijete?! Da li je na birou bilo drugih kadrova tog profila? Naravno da je bilo. Ko je dovoljno hrabar da istraži Serhatlića koji je u opipljivom sukobu interesa?
Isprazno je postavljati bilo kakva pitanja osramoćenom dužnosniku Ljubiću koji se prema pravosnažnoj presudi ne zna ni ponašati, a kamo li rukovoditi jednom ovakvom institucijom”.

Na kraju pisma, meni upućenom, poručuju: “Nastavak slijedi!”.

Dakle, očekujmo nove vijesti iz dvije čađave mehane. A nisu na kraju sela! ((E.A.)

Download PDF

7 Komentari

  1. Samo da ponovim što sam nekoliko puta na ovom poralu napisao. Samo nigdje ne dopire.

    Potrebna je nezavisna civilna i zakonita kontrola pravosudja, da ne bude samo sebi svrha. Takodje neophodna je izmjena odredjenih propisa, utvrditi rokove za okončanje postupka, uspostaviti zakonsko rješenja koje omogućava gradjanina da učestvuje u krivičnom postupku, kao PRIVATNI TUŽILAC, koji postoji u zemljama EU pa čak i u Srbiji i Hrvatskoj radi silnih zloupotreba nosilaca pravosudnih funkcija, odnosno sudskih i tužilačkiH funkcija itd. Pravosuđe se silno trudi da se zadrži zakonsko rješenja koje onemogućava gradjanina da na ovaj način učestvuje u krivičnom postupku. Dok se tu nešto ne promijeni teško će se doći do pravde.

  2. Jasmin ovim bijednim tužiocima uhljebljuje familiju a oni njemu daju bjanko da može raditi sgladnim narodom šta hoće a SDP svakako i ne smije imenovati nekog drugog za načelnika osim ovog šizofreničara 😀

    • A zamisli da je kojim slučajem SDP kandidovao onog “majstora za motorna ulja” Slađu Ilića zvanog košpa

  3. Prava istina o Ljubiću će se otkriti tek kad se skine s vlasti a šta o njemu pričaju ne bi ni pas s maslom pojeo ako je samo trećina istina kakav izopačenik

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here