Stranke su mogle kupiti 22 respiratora

0
380

Sada kada pokušate da kupite respirator koji je ranije koštao 25.000 KM, vidite da je on poskupio i do tri puta, ističe direktor Opće bolnice

U vrijeme kada je koronavirus svima okrenuo život naglavačke i dok traje borba za spas svakog radnog mjesta, a medicinari se kao djeca raduju svakoj nabavci opreme ili donaciji zaštitnih sredstava, ima i onih koji se bahate budžetskim novcem. Iako je to zakonski opravdano, potpuno je suludo u vanrednim okolnostima, dok ljudi umiru, a broj zaraženih svaki dan raste, iz budžeta isplaćivati novac političkim strankama, što je već 1. aprila učinjeno u KS-u. I nije šala.

Humanitarci i škrci

Inače, za finansiranje stranaka u budžetu za ovu godinu planirano je 1.193.600 KM. Zasad se niko od članova tih stranaka niti njihovih šefova nije drznuo i predložio da se taj novac preusmjeri za nabavku respiratora onim zdravstvenim ustanovama kojima su najpotrebniji. Kako je prosječna cijena boljeg respiratora oko 55.000 KM, prostom računicom dođe se do podatka da su se s ovih milion iz budžeta KS-a mogla kupiti 22 respiratora. Da li su se iz ovih stranaka spremni odreći budžetskog novca u korist građana, teško je reći. Ali i njihova šutnja dovoljno govori. Doktor Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice u Sarajevu, kaže za Oslobođenje da su političari isto tako i ljudi, a među ljudima ima onih koji su svjesni i hoće pomoći, ali ima i onih koji su škrci, kojima je svaki dinar važan.

– Po mom mišljenju, političari bi trebali da definiraju to finansiranje političkih stranaka, što bi trebalo ići na neki drugi način, a ne da se sve stranke finansiraju iz budžeta, kaže dr. Kravić.

Dodaje da, uzimajući u obzir ukupnu situaciju u vezi s koronavirusom, nema potrebe za nabavkom puno respiratora, jer je “infekcija u povoju”.

– Ako se desi scenarij sličan onom u Kini, trebat će priličan broj respiratora. Recimo, u Sarajevu bi prema mojoj računici za svaki slučaj trebalo još stotinjak respiratora. Ako narod ne bude poštovao ograničenja, onda će se desiti da u kratkom roku budemo imali puno oboljelih. Onda nas neće ni 250 respiratora pokrpiti. Ako se to razvuče na duži period, čak i 100 respiratora nije dovoljno. Znači, sve to zavisi od mnogih parametara, tako da je teško dati prognozu koliko respiratora treba. Sve zavisi od situacije, brzine širenja infekcije i drugih parametara, pojašnjava dr. Kravić.

Zaštitna oprema

Naš sagovornik ističe da je došlo do nestabilnosti svjetskog tržišta što se tiče liječničke opreme, posebno zaštitne opreme i opreme koja se koristi u anesteziji, a to su respiratori i anesteziološki aparati koji mogu da posluže kao određeni respiratori.

– Ja sam možda prvi u državi shvatio i naručio desetak respiratora koje sam platio 55.000 KM po komadu. Nešto što ste ranije mogli kupiti za 25.000 KM sada je 75.000 KM. Prosječni respiratori koštaju između 20.000 i 50.000 KM. Opća bolnica ima 10 respiratora i pet anestezioloških aparata, znači može se računati da ima 15 respiratora. Očekujemo isporuku ove ili iduće nedjelje ovih deset respiratora koje sam kupio, a imamo nagovještaje da će Ministarstvo zdravstva KS-a nabaviti još stotinu respiratora. Dio će ići u UKCS, a dio u Opću bolnicu, u odnosu 60 prema 40, napominje dr. Kravić.(oslobodjenje,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here