Stranka za BiH usvojila tekst tužbe protiv EU, Hrvatske i OHR-a

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da je u periodu 2020-2022. Republika Hrvatska vršila kontinuiranu političku i diplomatsku kampanju, kako bi nametnula izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i time izmijenila njenu ustavnu strukturu

0
247

U Sarajevu je danas održana sjednica Glavnog odbora (GO) Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) na kojoj je usvojen slogan s kojim će se ova stranka predstaviti na predstojećim Općim izborima, zakazanim za 2. oktobar.

“Zajedno ZA jedno” nije samo slogan, kako je pojasnio predsjednik SBiH Semir Efendić, to je cilj.

Glavni odbor usvojio je i politički program koji će Stranka za BiH ponuditi kroz svoj rad Bosancima i Hercegovcima.

Izborni program sadrži pet poluga promjena, a fokus je stavljen na stvarne potrebe građana i one projekte koji će doprinijeti boljem životu ljudi u ovoj zemlji, saopćeno je iz SBiH.

Kako se u saopćenju navodi, programsku okosnicu SBiH čine – proizvodnja vlastite hrane i energije, unapređenje turizma, razvoj industrije i razvoj komunikacija.

Kada je riječ o hrani, u programu je navedeno da BiH ima vlastite kapacitete za potpuno osiguranje potreba stanovništva, zbog čega je neophodno pokrenuti i osigurati vlastitu proizvodnju – pšenice, kukuruza i ostalih žitarica, mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, ulja, šećera i soli.

– U svrhu postizanja ciljeva energetski projekti od značaja su modernizacija termoelektrana Tuzla i Kakanj, reorganizacija Elektroprivrede BiH kroz formiranje proizvodnih cjelina, izgradnja novih hidroelektrana na rijekama visokog hidropotencijala, realizacija projekta ‘Integralno korištenje i upravljanje hidro-turističkim potencijalima rijeke Bosne’, te izgradnja vjetroparkova i solarnih elektrana. Dio programa je i razvoj komunikacija, dovršetak izgradnje autoputa na koridoru Vc, modernizacija i izgradnja željezničke pruge, proširenje kapaciteta i modernizacija aerodroma Sarajevo i Tuzla, izgradnja aerodroma Bihać i Visoko – navodi se u saopćenju.

Na sjednici Glavnog odbora usvojen je tekst tužbe koju će SBiH, u ime građana BiH, podnijeti protiv Evropske unije, Republike Hrvatske i Ureda visokog predstavnika Christiana Schmidta. Tužba će biti upućena Evropskom sudu pravde.

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da je u periodu 2020-2022. Republika Hrvatska vršila kontinuiranu političku i diplomatsku kampanju, kako bi nametnula izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i time izmijenila njenu ustavnu strukturu.

– U skladu sa Članom V, paragraf 1, u Aneksu 4 Sporazuma, članovi Predsjedništva BiH će biti direktno izabrani u oba entiteta. Ova odredba potvrđuje da su entiteti, a ne ‘konstituentni narodi’, osnovne jedinice za izbor članova Predsjedništva. Stoga, ‘legitimno predstavljanje’ u ime ‘konstitutivnih naroda’, kao što to traži Republika Hrvatska, jeste potpuno lažna teza koja ide protiv duha ovog Ustava” – navodi se u tužbi.

Kada je riječ o visokom predstavniku u BiH Shmidtu, iz SBiH navode da je počinio – prekršaj u najavi.

– Visoki predstavnik nema mandat da unosi izmjene u ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine uvodeći cenzus od tri posto u izborni proces, i time isključujući iz ovog procesa sve članove drugih etničkih grupa i sve građane koji svoj identitet artikuliraju u ne-etničkim terminima, lišavajući ih time njihovih temeljnih ljudskih prava, kao što je to definirano u aneksu 3 i Aneksu 4 Sporazuma – navodi su iz tužbe.

SBiH smatra kako implicitno “Evropska unija snosi odgovornost za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i međunarodnog prava od jedne od njenih članica – Republike Hrvatske”.

S obzirom na hitnost situacije i predstojeće izbore u oktobru 2022. godine, Stranka za BiH od Evropskog suda pravde traži da proglasi sljedeće Privremene mjere zaštite – da Republika Hrvatska i njeni zvaničnici obustave sve mjere kojima bi nametnuli Izborni zakon u BiH kao suverenoj i nezavisnoj državi i članici Ujedinjenih nacija.

SBiH, istovremeno, traži da visoki predstavnik Christian Schmidt obustavi sve mjere kojima bi nametnuo Izborni zakon u BiH kao suverenoj i nezavisnoj državi i članici Ujedinjenih nacija.

Također, ova stranka traži da Evropska unija obustavi sve mjere da promovira i nametne Izborni zakon u BiH kao suverenoj i nezavisnoj državi i članici Ujedinjenih nacija, direktno i indirektno, putem svog agenta – Ureda visokog predstavnika Christian Schmidta.

Na sjednici Glavnog odbora SBiH predstavili su se svi nosioci lista za državni i federalni parlament, te skupštinu Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here