Stranci dolaze u BiH zarađivati

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova donio odluku i u značajnoj mjeri povećao kvotu radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH.

Kako se navodi u objavljenoj odluci, broj dozvola u prerađivačkoj industriji za FBiH je s predloženih 70, povećan na 300, i to na prijedlog Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

U proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom predlagač je prvo predložio izdavanje pet dozvola za FBiH, a nakon reagovanja UP FBiH, broj dozvola je povećan na 110. U oblasti građevinarstva umjesto predloženih 30 za FBiH, broj dozvola je povećan na 320. U djelatnosti prevoza, skladištenja i veza broj dozvola je s 10 povećan na 20. U oblasti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane u sektorima hotelijerstva i ugostiteljstva s ranije predloženih 30, angažmanom Udruženja broj dozvola u FBiH je povećan na 150. Što se tiče djelatnosti informacija i komunikacija, broj dozvola je s predloženih 10 u FBiH povećan na 110″, navodi se u Odluci o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2022. godinu.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH pozdravljaju odluku nadležnih da povećaju kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH, i to naročito u proizvodnim i uslužnim djelatnostima.

Ovo je trenutno dovoljan, ali ipak ne i potreban uslov za liberalizaciju tržišta radne snage. Procedura za dobijanje dozvole za zapošljavanje stranaca u Federaciji BiH traje oko šest mjeseci. Pozivamo nadležne institucije da što prije preduzmu neophodne korake kako bi pojednostavili procedure, skratili rokove, smanjili broj neophodnih dokumenata za odobrenje uvoza radne snage i omogućili kompanijama da do potrebne radne snage, koju ne mogu naći na tržištu BiH, dođu pravovremeno”, pojasnili su iz Udruženja.

Dodali su da godinama kontinuirano upozoravaju na nedostatak radne snage, naročito u proizvodnom i uslužnom sektoru, te su u više navrata insistirali na povećanju kvota za izdavanje radnih dozvola strancima.

Prema njihovim podacima, u ovome trenutku na tržištu radne snage u BiH nedostaje oko 30.000 radnika, posebno u proizvodnim djelatnostima poput građevine, drvne i hemijske industrije i tako dalje.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *