Stotine zahtjeva za uklanjanje grafita posvećenih zločincu Ratku Mladiću

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) predala je 308 prijava komunalnim službama u 10 gradova i općina u Srbiji tražeći da se uklone murali i grafiti koji slave ratnog zločinca Ratka Mladića.

U saopštenju Inicijative mladih se navodi da komunalne službe gradova i općina imaju “zakonsku obvezu očistiti fasade u Srbiji od crteža Mladića i drugih ratnih zločinaca, ali i od svih drugih grafita koji pozivaju na mržnju, poput znaka ‘Z’ “, simbolom ruske agresije na Ukrajinu.

Tih 308 prijava za uklanjanje grafita i murala posvećenih Mladiću uslijedilo je na temelju informacija preko 120 građana iz cijele Srbije koje je Inicijativa dobila tijekom kampanje “Da istina više ne kasni”, u kojoj su murali na ulicama mapirani od septembra do decembra 2022. godine.

Od 308 grafita i murala posvećenih zločincu Mladiću, više od 250 ih je na teritoriju Beograda, što “pokazuje organizirani i masovni odgovor nasilničkih grupa na zahtjev Inicijative da se ukloni mural Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u centru Beograda”, ocjenjuje u priopćenju YIHR.

Inicijativa je pozvala komunalne službe srbijanske prijestolnice i beogradske općine Vračar da akciju čišćenja murala posvećenih zločincu Mladiću simbolički počnu upravo od tih dviju ulica gdje se, jedan uz drugog, nalaze mural Ratku Mladiću i četničkom zapovjedniku iz 2. svjetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću.

“Njihovo postojanje, odnosno uklanjanje predstavlja semafor koji pokazuje poštuje li se u Srbiji zakon ili zločin”, poručila je u saopćenju Inicijativa mladih, koja je ustvrdila da murali i grafiti u kojima se “romantizira rat ili ratni zločinci” nastaju kao posljedica “slavljenja ratnih zločinaca koje godinama dolazi od vrha države”.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *