Stotine državnih policajaca protestovalo pred Parlamentom BiH

0
60
protesti policijski sluzbenici agencije bih
Protest je organiziran tokom sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (Foto: Ajdin Cocalić)

Stotine pripadnika policijskih agencija na nivou Bosne i Hercegovine protestovalo je danas ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovne kako bi ukazali na loš finansijski položaj i ignoriranje institucija vlasti.

Protest je organiziran za danas, tokom sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na čijem je dnevnom redu bilo i pitanje povećanja koeficijenta za obračun plaća.

Kako su istakli iz Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, kojeg čije sindikati Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granična policija Bosne i Hercegovine i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, oni traže povećanje koeficijenta za obračun plaća do čina viši inspektor i zvanja stručni savjetnik.

Sindikati zahtijevaju i hitno usvajanje budžeta institucija BiH za 2022., i hitnu izmjenu odluke o naknadi troškova prijevoza na posao i s posla.

No danas Dom naroda neće riješiti pitanje povećanja plaća jer delegati nisu prihvatili da usvajanje izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH ide po skraćenom postupku. Razlog tome je protivljenje četiri delegata iz RS-a. Delegati SNSD-a su i prošli put, kada se galsalo o hitnoj proceduri, bili protiv.

– Ovdje se radilo o situaciji da se pomogne najugroženijim zaposlenicima koji imaju 400-500 KM plaće – rekao je tada Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, koji okuplja sindikate Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije Bosne i Hercegovine i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

Nakon toga su se odlučili na protest na dan kada bude nova sjednica Doma naroda, što se desilo danas. (Faktor)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here