Stogodišnjica Doma zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” obilježena brojnim sadržajima (Foto)

Tokom završne proslave jubileja, Uprava Doma zdravlja, zaposlenici i organizacija demobilisanih boraca Ustanove položili su cvijeće  na spomen obilježje prof. dr. Mustafe Šehovića, liječnika koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju zdravstva u našem gradu i regionu

Završen je službeni dio obilježavanja u povodu 100-te godšnjice Doma zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” Tuzla. Održana je kraća press konferencija na kojoj je o daljim planovima rada i napretka Ustanove govorio direktor, dr. Samir Mačković.

U narednom periodu, rekao je dr. Mačković, aktivnost Ustanove bazirat će se na realizaciju projekata koji će uticati na poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite pacijenata.

Osluškivat ćemo puls javnosti, tj. naših pacijenata, ali ćemo i konkretno razgovarati sa našim korisinicima na koji način oni vide boljitak zdrastva u našoj ustanovi. Spremni smo prihvatiti svaku dobru ideju i ostvariv projekat. Želimo sačuvati ono što pripada građanima. Ovo je njihova imovina i mi želimo da tako i ostane i sačuvamo ono što njegujemo evo već 100-tu godinu – rekao je prvi čovjek Ustanove.

Veliki jubilej tuzlanskog, ali i zdravstva BiH, obilježen je brojnim sadržajima. Realizovan je program koji je obuhvatao najmanje jedan sadržaj tokom svih 365 dana. Tokom završne proslave jubileja, Uprava Doma zdravlja, zaposlenici i organizacija demobilisanih boraca Ustanove položili su cvijeće  na spomen obilježje prof. dr. Mustafe Šehovića, liječnika koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju zdravstva u našem gradu i regionu.

Delegacija menadžmenta Doma zdravlja i članovi Organizacionog odbora položii su cvijeće na Kapiji i Slanoj Banji. Kao i svi u ovom gradu mi nikada nećemo zaboraviti našu „otetu“mladost, sjećanje na njih i odavanje dužne počasti je nama svima „obaveza“, ali u našim srcima, poruka je sa ovih događaja.

Delegacija Doma zdravlja posjetila je dr. Nenada Trifkovića, specijalistu ginekologa, koji svoje dane provodi u Domu penzionera u Tuzli. Nije zaboravljen čovjek koga su od milja zvali „Čovječnost potvrđena medicinom“. Otišao je u penziju krajem 1999. godine, a ostavio je iza sebe kadrovski bogat potencijal ljekara specijalista i medicinskih sestara.

Organizovan je i tradicionalni prijem za penzionere Doma zdravlja Tuzla, a završni čin programa obilježavanja 100-godišnjice Doma zdravlja bila je svečana akademija održana u Centru za kulturu – Međunarodnoj galeriji portreta. Prisutnima se obratio prof. dr. Samir Mačković, direktor Doma zdravlja, koji je istakao da, unatoč svim usponima i padovima u radu Ustanova slovi za jednu od najboljih ustanova primarne zdravstvene zaštite u BiH.

Mačković se prisjetio prethodnih generacija Ljekara i sestara odavši im dužno poštovanje za ono što su ugradili u temelje ove ustanove. Podsjetio je i na herojska dijela koje su činili neimari ove ustanove kroz 100 godina postojanja. Zahvalio je Gradu Tuzla, osnivaču Ustanove, koji ni u vrijeme najvećih iskušenja nije dvojio oko podrške ovoj ustanovi.

Gradonačelnik Tuzla, prof. dr. Zijad Lugavić istakao je da 100 godina postojanja predstavlja dugu i bogatu historiju obilježenu posvećenošću, brigom i predanim radom svih koji su bili i i dalje jesu dio ove zdravstvene ustanove.

Neka ovaj jubilej bude prilika da se prisjetimo prošlih uspjeha i izazova, te da zajedno radimo na stvaranju još svjetlije budućnosti za Dom zdravlja Tuzla i naše građane- kazao je, među ostalim, gradonačelnik Lugavić.

Ministrica zdravstva u Vladi TK, dr. Dušanka Bećirović, istakla je značaj ali i respekt prema jednoj ustanovi primarne zdravstvene koja obilježava 100-ti jubilej, obećavši podršku Ministarstva u realizaciji budućih planova i programa.

Veliki broj zvanica i eminetnih ličnosti uveličalo je svečani jubilej Doma zdravlja Tuzla.

Aktivnosti Organizacionog odbora Doma zdravlja nastavljaju se i dalje kroz 365 dana obilježavanja uz stotinu projekata od kojih su neki već i realizovani, saopćio je Ured za odnose s javnošću Doma zdravlja Tuzla. (tl – Foto: Press DZ Tuzla)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *