Stogo čuvana tajna Stranke demokratske akcije: Terevenka u Bakirovoj kući!

U radnoj biografiji novokomponovanog mumina Bećirovića stoji da je više od dvije decenije narodni poslanik, poslanik naroda koji je najsiromašniji u Evropi, kojeg pljačka vlast čiji je istaknuti pregalac

6
1134
ekrem avdic
Piše: Ekrem AVDIĆ, novinar i društveno-politički analitičar

Tek kad su se uvjerili u istinitost vijesti, dali su se na posao organizovanja prave terevenke u domu Bakira Izetbegovića, na Poljinama. Iz bugarskog Pleven-grada, dopremljen je sok od mirisne ruže, baklave od pistacija je pravila ministrica Bisera, šećerno šerbe je stiglo sa Baš-čaršije, hurme su došle iz Arabije, salep su poslali iz Skoplja, hladne boze je pravio Arnaut iz Visokog, nutme, hurmašice sa orasima i tufahije najbolje vrste su pravile hanume iz Bihaća, ćetenija je avionom stigla iz Stambola…

Tek kad su stigle sazlije i bubnjari sa zurlama koje je poslao Sead Muminović iz Vražića, kad su pristigle zvanice – započela je duga, prava terevenka! Od akšama pa sve do sabaha slavila se vijest da je Bake za protivkandidata za treću skemliju šefa „mile, sure i žestoke“ dobio protivnika po željenoj mjeri – Denisa Bećirovića, kojemu još nisu javili da je umro Edvard Kardelj!

Umjesto nekog azgin momčeta, Bakiru je na mejdan  izašao  pravi Alija Sirotanović skupštinskih klupa, koje grije već 23 godine. Cijeli radni vijek! Tragovi  toliko dugog sjedenja u skupštinskim klupama su veoma vidljivi. Na gu*ici su mu narasli žuljevi. Umjesto na mozgu! Da nije tako, onda bi skupštine bile mjesto odlučivanja, a ne zgubidana koji po tri mjeseca ne rade a dobiju plaće! Dakle, Alija Sirotanović skupštinskih klupa je nanijetio da opet pokuša doći do mjesta u Predsjedništvu države. S čime to Sirotanović našeg doba ide pred narod?

Neko će reći da je junak našeg doba, vele, završio trogodišnju trgovačku, da je magistar i doktor istorije, što je tačno, ali od njegovog razmatranja položaja Islamske zajednice u avnojevskoj Jugoslaviji nauka nije dobila ništa vrijedno pamćenja, a ni IZ, jer ona mnogo bolje zna u kakvm je položaju bila. Doduše, okorjeli nasljednik demagoške komunističke misli je doživio promjenu u ponašanju, što je jedini benefit naukovanja.

Naime, na dženazi svog rahmetli oca, kažu, nije viđen da uči fatihu. Danas, zajedno sa šefom mu Nikšićem, plasira brojne  fotografije na kojima se vide kako uče Fatihu. Očito da su se dohvatili Ilmihala pa redovno idu u mekteb! Zato, kad u putu vidite da neko pored groblja, ma kojeg, uči Fatihu, znajte da su to njih dvojica koji  Alaha mole da ih izvede na pravi put! Put do srca vjernika – glasača! Tako su umjesto mualima Karla Marksa, Nikšić i Bećirević izabrali lokalne hodže!

U radnoj biografiji novokomponovanog mumina stoji da je više od dvije decenije narodni poslanik, poslanik naroda koji je najsiromašniji u Evropi, kojeg pljačka vlast čiji je istaknuti pregalac. To pregalaštvo je jedna novina matematički opisala i rekla da je lijepo više od dva miliona maraka! Za sve vrijeme poslanstva u skupštinama, naročito u Parlamentarnoj skupštini BiH, vrijedno je postavljao pitanja. Dakle, pitac je pitao sam sebe, jer Skupština jeste mjesto gdje se daju odgovori na najvažnija pitanja društva i države. Dakle, trud – uzalud!

Danas, pregalac skupštinskog ljenčarenja širi šarene laže kako će kao budući član troglavog šefa države rješavati socijalne, ekonomske,kulturne, pravne, poljoprivredne, strukturalne i druge probleme, da će se boriti za socijalnu pravdu, iako je na račun socijalno ugroženih glasao da se prevelike poslaničke plaće povećaju mjesečno za novih 500 maraka, da će se boriti protiv kriminala i korupcije, a za funkcionisanje jedinstva sudske, zakonodavne i izvršne vlasti. Boriće se i zalagati za sve ono što nije u opisu radnog mjesta člana Predsjedništva! Demagogija, nego šta! Njegov bi mualim rekao – munafikluk!

Rečeni dernek na Poljanama se desio u strogoj tajnosti što ne umanjuje veliko veselje. Bake je dobio protivnika kao da su ga birali njegovi prijatelji. Zato se pitao:

– Zar nisu imali boljeg? (Piše: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala
)

6 Komentari

  1. Becirevicu Jel te stid primati tolike pare a nista ne raditi, sram te bilo veći sm*ad od tebe je samo jasmin imamovic

  2. Nije kriv naucnik sto se nauka ne cijeni. Kod nas da se smisli nešto za Nobela, Bakir bi pričao o robotima a narod bi izumitelja ismijavao. Drugo, Kardelj je za sve nase političare Bog otac. Oni nisu pročitali onoliko knjiga koliko je ovaj napisao. Ovo ismijavanje s ocem je ruzno. A ostalo… sa ostalim se slažem.

  3. Sebi sami odredili plaće i sve što to prati. Niko se ne uznemirava radi toga, a Visokog predstavnika, zaboli bubreg od silnih briga da siromašnu BiH postavi u realne okvire.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here