Stižu nam orkanski vjetrovi, pljuskovi… Sladić upozorava: Svjedočit ćemo neminovno…

Snažan temperaturni i pritisni gradijent koji se trenutno nalazi nad područjem većeg dijela Europe, uslovljen snažnom vantropskom Shapiro-Keyser ciklonom #Ciarán, gdje se hladniji zrak nalazi sa sjeverne strane Alpa

Očekuje se jak, na udare olujan južni i jugozapadni vjetar brzine 60 do 90 km/h

U Bosni i Hercegovini sutra će jače naoblačenje sa zapada usloviti kišu, jače pljuskove i grmljavinu. Vjetar jak južnog smjera, sa olujnim udarima

U Bosni i Hercegovini  prijepodne preovladavalo je sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U drugoj polovini dana oblačnost se postepeno povećavala sa zapada.

Temperature zraka izmjerene u 13.00 sati: Bjelašnica 3; Ivan-sedlo 12; Livno 14; Sokolac 15; Drvar 16; Široki Brijeg 17; Bihać, Bugojno i Sarajevo 18; Trebinje 19; Mostar, Neum, Srebrenica i Stolac 20; Banja Luka i Zenica 21; Sanski Most i Tuzla 22; Bijeljina 23 i Zvornik 24 stepena.

U Bosni i Hercegovini sutra će jače naoblačenje sa zapada usloviti kišu, jače pljuskove i grmljavinu. Vjetar jak južnog smjera, sa olujnim udarima. Na planinama se očekuju i orkanski udari juga. U poslijepodnevnim satima postepeno smanjenje oblačnosti, prestanak padavina i slabljenje vjetra. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 19, a najviša dnevna uglavnom između 16 i 22 stepena.

Poslijepodne prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 15, a najviša dnevna oko 19 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Za područje Tuzle je izdato i upozorenje:

“Regija Tuzla 2.11.2023. od: 21:00 do: 23:59
Udari vjetra između 40 i 60 km/. –  Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.
Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar” – saopćeno je iz FHMZ.

Bh. meteorolog Nedim Sladić na svom Facebook profilu je istakao kako trebamo poštovati upozorenja nadležnih hidrometeoroloških službi.

Njegovo saopćenje u nastavku prenosimo u cjelosti:

Update, 15:50 – na grafičkom prikazu je skalirana domena Bosne i Hercegovine i bojama su vizualizirani očekivani maksimalni udari vjetra prema prognoznom modelu #ICON. Linijama je predstavljen zračni pritisak sveden na nivo mora zbog detekcije razlike u pritiscima (gradijent).

Snažan temperaturni i pritisni gradijent koji se trenutno nalazi nad područjem većeg dijela Europe, uslovljen snažnom vantropskom Shapiro-Keyser ciklonom #Ciarán, gdje se hladniji zrak nalazi sa sjeverne strane Alpa, a topli povučen sa sjevera Afrike na jugoistoku Europe, uvjetuju da se mlazna struja pojačava preko Mediterana i njen krak prelazi preko Bosne i Hercegovine uz dominatan upper forcing mehanizam koji će pojačavati silaznu struju i procese prema tlu, otkidajući od frontalne zone linije nestabilnosti s kojim će intenzivnijih padavina te grmljavine biti u Hercegovini, zapadnim, ali i sjeverozapadnim područjima Bosne. Ovo je školski i klasični primjer europskog patterna broj 29, prema Met Office klasifikaciji vremenskih režima. Jačanje vjetra od poslijepodneva se očekuje u Krajini, a potom tokom noći i u ostatku zemlje. Očekuje se jak, na udare olujan južni i jugozapadni vjetar brzine 60 do 90 km/h, na najvišim planinama orkanske jačine, nerijetko i preko 120 km/h.

Izentropsko polje, gdje je maseni tok i potencijalna temperatura sačuvana, pokazuje jasan mehanizam gravitacionih valova uz dinarski sistem. To vidimo i po “uvijanju” izobara nad našim najvišim planinama od sjeverozapada do jugoistoka zemlje. U takvim okolnostima dolazi do povećanja superkritičnog toka na vrhu prirodne prepreke i Froudovog broja, pri čemu mlaz koji se spušta sa vrha u ravnicu doživljava tzv. hidraulički skok.

Ovo su dovoljni faktori koji podržavaju sa termodinamičkog stajališta olujne udare vjetra u nizinama i možemo sa sigurnošću tvrditi da će prvi dio petka biti prilično dinamičan. Uzimajući u obzir i dalje prisutno lišće na granama, otpor je povišen, i iz prijašnjih iskustava svjedočit ćemo neminovno materijalnim štetama. Očekujte polomljene grane, iščupana stabla iz korijena, a također to implicira da nije zgoreg limene ljubimce pomjeriti na neko sigurnije mjesto. Stoga, poštujmo preporuke hidrometeoroloških službi.

Važno je istaknuti da su ovo udari vjetra, koji su znatno kraći i obično dvostruko jači od srednjeg vjetra. Slabljenje vjetra očekuje se u drugom dijelu poslijepodneva. Novo jačanje vjetra ponovo će uslijediti nakon toga za manje od 48 sati.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *