Stiže 100.000 brisova i ostale opreme iz Emirata

0
258

Vijeće ministara BiH donio je Odluku o prihvatu pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata – Vlade emirata Dubai Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Prema Odluci, pomoć se sastoji od 100 hiljada komada brisova, 25 hiljada zaštitnih odijela, 40 ventilatora, 152 hiljade rukavica, po 150 hiljada maski N95, kirurških te maski za lice, kao i 50 hiljada vizira i 20.400 zaštitnih naočala.

Vrijednost donacije nije navedena jer to nije u skladu s običajima u Emiratima.

Ministarstvo civilnih poslova će, u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima i Uputstvom o postupanju u procedurama za uvoz lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera za područja BiH ugrožena prirodnom ili drugom nesrećom, zatražiti rješenja o saglasnosti za uvoz i korištenje lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera u BiH od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Federalnog ministarstva zdravstva i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH.

Na osnovu ovih rješenja, navode, Ministarstvo civilnih poslova će izvršiti prijem pomoći s ciljem zaštite zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Kovid-19, a ukoliko odobrenja izostanu, Vijeće ministara BiH će posebnom odlukom odlučiti o ovoj pomoći. Ministarstvo civilnih poslova će, tvrde, izvršiti podjelu ove pomoći u skladu sa ranije donesenom odlukom Vijeća ministara o principima raspodjele pomoći, i to FBiH 61,5%, RS-u 37,5% i Brčko Distriktu 1%. Federacija BiH će dobijenu pomoć podijeliti sa 10 kantona u jednakom omjeru, po 50%.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here