Šteta nakon požara na džamiji Husejniji u Gradačcu 800.000 KM

Tužilaštvo TK je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za 35-godišnjeg Adnana Subašića

velika finansijska steta napravljena je prilikom podmetanja pozara u dzamiji husejnija u gradaccu predlozen pritvor za pocinitelja
Velika materijalna šteta ustanovljena je nakon požara u džamiji Husejnija (Foto: Arhiva)

Na zapaljenoj džamiji Husejnija u Gradačcu nastala je materijalna šteta u iznosu od najmanje 800.000 KM, a nadležno tužilaštvo zatražilo je pritvor za muškarca koji je osumnjičen za podmetanje požara.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za 35-godišnjeg Adnana Subašića iz Gradačca zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo paljevina.

“Subašić je osumnjičen da je 19. novembra 2023. godine oko 12,30 sati koristeći benzin i upaljač, svjestan da će zapaliti zgradu u javnoj upotrebi, izazvao požar u džamiji Husejnija u Gradačcu, koja je proglašena nacionalnim spomenikom 2004. godine i koja je pod zaštitom UNESCO-a, pri čemu je uništen veći dio unutrašnjosti objekta i prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od najmanje 800.000 KM”, kazao je za Klix.ba, glasnogovornik tužilaštva TK Admir Arnautović.

Uviđaj na mjestu događaja su pod nadzorom dežurnog tužioca obavili istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i vještak protivpožarne zaštite. Po naredbi tužioca vještačenje nastale štete je obavio vještak arhitektonske struke.

Osumnjičeni je lišen slobode istog dana u večernjim satima, obavljena je kriminalistička obrada i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu je predat u nadležnost tužilaštva. Istražne radnje u ovom predmetu su u toku. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *