“Štelio” vozačke ispite, dobio dvije godine zatvora

Pored izdržavanja dvogodišnje zatvorske kazne, Jovičić je po pravosnažnoj presudi dužan platiti troškove kaznenog postupka od 1.422,20 KM, kao i paušal za rad suda u iznosu od 1.000 KM, saopćeno je iz Suda

0
333
(Foto: Ilustracija, arhiva)

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Brane Jovičića (66) iz Brčkog za primanje dara ili drugog oblika koristi i protuzakonito posredovanje u obavljanju dužnosti predsjednika komisije za polaganje ispita za rad u organima uprave u Brčkom.

Bivšem šefu Sektora za reformu i europske integracije u Vladi Distrikta, Apelacijski sud u Brčkom odbio je žalbu potvrdivši prvostupanjsku presudu kojom je za korupciju u javnoj službi distrikta Brčko osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Tužiteljstvo Distrikta dokazalo je da je Jovičić 2012. godine, dok je obavljao dužnost predsjednika Komisije za polaganje ispita za rad u organima uprave za kandidate s višom i visokom stručnom spremom, zahtijevao i primio novac da bi jednoj kandidatkinji omogućio uspješno polaganje ispita.

Usto, on je osuđen jer je u dva navrata protuzakonito posredovao kod svoje zamjenice, odnosno predsjednika komisije za polaganje ispita, kako bi osigurao uspješno polaganje ispita za dvoje prijavljenih kandidata.

Po Kaznenom zakonu Distrikta, koji je bio u primjeni u vrijeme izvršenja kaznenih djela, on je u travnju ove godine pred Osnovnim sudom Distrikta nepravosnažno osuđen za primanje dara i drugih oblika koristi i protuzakonito posredovanje.

Jovičić je pred ovim sudom proglašen krivim po tri točke optužnice za koje mu je zatim izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine. Njemu su prethodno utvrđene pojedinačne kazne od jedne godine zatvora za primanje dara, odnosno od jedne godine i dva mjeseca za protuzakonito posredovanje.

Na ovu presudu, Jovičićev branitelj izjavio je žalbu o kojoj je odbijanjem i potvrđivanjem prvostupanjske presude u konačnici odlučio Apelacijski sud Distrikta.

Pored izdržavanja dvogodišnje zatvorske kazne, Jovičić je po pravosnažnoj presudi dužan platiti troškove kaznenog postupka od 1.422,20 KM, kao i paušal za rad suda u iznosu od 1.000 KM, saopćeno je iz Suda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here