Stečajni postupci – leglo korupcije

Predsjednik Udruženja stečajnih upravnika Federacije Bosne i Hercegovine Hamdija Muratović i predstavnici Sindikata solidarnosti Tuzla ocijenili su danas da su stečajni postupci leglo korupcije.

Oni su na današnjoj sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH na iscrpan način govorili o mahinacijama u stečajnim postupcima, uz podnošenje obimne dokumentacije.

Iz parlamenta Bosne i Hercegovine saopšteno je da su svjedoci istakli da stečajni postupci predstavljaju leglo korupcije koja po obimu prevazilazi onu u oblasti privatizacije i na osnovu koje je dodatno devastirana privreda BiH.

U tim postupcima posebno je istaknuta uloga stečajnih upravnika, od kojih mnogi, uprkos nedostatku stručnosti, vode veliki broj stečajnih postupaka, te u sprezi sa pravosudnim organima stvaraju pukotine u sistemu kroz koji se “odlivaju milijarde maraka”.

Privremena istražna komisija usvojila je zaključak da se od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i drugih nadležnih institucija traži da joj dostavi podatke o svim stečajnim postupcima u preduzećima u kojima Bosna i Hercegovina ima udio u vlasništvu.

Osim toga, komisija traži podatke o dužini postupaka, o stečajnim upravnicima, njihovoj stručnoj spremi, kao i visini naknada i nagrada na osnovu sprovedenih stečajnih postupaka, te imena postupajućih tužilaca, sudija i vještaka u tim postupcima.(bhrt,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *