Oni koji ugrožavaju BiH nisu prihvatljivi EU

Portparol EU Peter Stano: Stav EU - "svako ko dovodi u pitanje cjelovitost i integritet BiH nije prihvatljiv Evropskoj uniji"

0
331
eu stav zakon negiranje genocida bih
Evropska Unija ne želi podržati negatore BiH (Foto: Ilustracija)

Evropska unija održala je podnevnu konferenciju za novinare na kojoj su novinari postavljali pitanja i o Bosni i Hercegovini te tražili komentar Ureda Josepha Borella o izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Portparol EU Peter Stano poslao je jasnu poruku o stavu EU: “Svako ko dovodi u pitanje cjelovitost i integritet BiH nije prihvatljiv Evropskoj uniji”.

Na pitanje novinara da li Ured Borella ima informacije da je “najmanje sedam članica EU koje će podržati mirnu disoluciju u BiH”, Stano je rekao: “Ovo je jasna pozicija i stav svih 27 članica EU – posvećeni smo suverenitetu i intgeritetu BiH”.

Govoreći o najavama Dodika da će RS povući saglasnosti za OSBiH, izaći iz državnih institiucija i zabraniti djelovanje UIO i SIPA-e u RS, a zbog zakonskih odredbi kojima se brani negiranje genocida u Srebrenici, iz EU su ponovili stav kako je BiH vide kao nezavisnu, cjelovitu državu, piše N1.

“Naglašavamo podršku EU integritetu, suverenitetu i cjelovitoj BiH. Ko god da uradi bilo šta da naruši navedeno, nije prihvatljiv EU. Koraci, napori, akcije i izjave koje dovode u pitanje cjelovitost i integritet BiH nisu prihvatljivi. Pozivamo da se zaustavi korištenje zapaljive retorike i retorike podjela. Uključujući i dovođenje u pitanje državnih institucija. To nije prihvatljivo. BiH ima evropsku perspektivu, i na BiH i njen narod gledamo kao jedno”, rekao je Peter Stano.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here