Statua žene u prozirnoj haljini izazvala ljutnju zbog seksizma

Statua koja prikazuje ženu iz poznate poeme iz 19. stoljeća koja nosi prozirnu haljinu izazvala je javni spor u Italiji zbog optužbi za i dalje prisutni seksizam u društvu.

Bronzana statua, rad Emanuelea Stifana otkrivena je u subotu u Sapriju, u južnoj pokrajini Salerno, prenosi BBC News.

Statua je izrađena kao posveta poemi ‘La Spigolatrice di Sapri’ (Čistačica iz Saprija), autora Luigija Mercantinija iz 1857. godine.

Statua prikazuje seljanku koja nosi dugu prozirnu haljinu koja joj je priljepljena uz tijelo i gleda preko lijevog ramena.

Na fotografijama svečanog otkrivanja prikazana je velika grupa muškaraca, uključujući bivšeg italijanskog premijera Guiseppea Contea, kako stoji pored statue.

Ali to je izazvalo negodovanje u Italiji, a mnoge aktivistice za ženska prava traže da se statua ukloni.

Laura Boldrini, poslanica Demokratske stranke lijevog centra, rekla je da je statua “uvreda za žene i istoriju koju slavimo svi skupa”.

Napisala je na Twitteru: “Kako da prihvatimo da i naše institucije ne vide ništa problematično u predstavljanju žene na ovakav seksualizirani način?”

Skulptor Stifano stao je u odbranu statue napisavši na Facebooku da se njega isključivo pitalo, “statua bi bila potpuno gola, jednostavno zato jer sam strastveni obožavatelj ljudskog tijela”.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *