State Department: Podrška Schmidtu i korištenju bonskih ovlasti

Vijeće sigurnosti nije moglo čuti Schmidta tokom rasprave o njegovom izvještaju na sjednici na kojoj je usvojena Rezolucija 2604

0
251
Američka administracija odbacuje prekrjanje granica na Balkanu (Foto: Internet)

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju potez Vijeća sigurnosti UN-a da jednoglasno obnovi mandat operaciji EUFOR-a Althea, izjavio je danas glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

“Ukorijenjena u Daytonskom mirovnom sporazumu, operacija EUFOR-a Althea i dalje je ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, saopštio je Price.

Podsjeća da je Ured visokog predstavnika (OHR) civilna misija koja odgovara EUFOR-u Althea.

“Također igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti u BiH, podržava vladavinu prava i pomaže u reformi demokratskih institucija kako bi se unaprijedio napredak BiH na njenom odabranom euroatlantskom putu”, poručuje Price.

Kaže i da SAD u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegovu mogućnost da koristi sve neophodne ovlasti, uključujući i Bonske ovlasti, sve dok se ne okonča Agenda 5+2 i dok BiH ne bude mirna, suverena država, s teritorijalnim integritetom i nepovratno na putu ka evropskim integracijama.

“Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u tom zadatku. Žao nam je što Vijeće sigurnosti nije moglo čuti visokog predstavnika Schmidta tokom rasprave o njegovom izvještaju na sjednici na kojoj je usvojena Rezolucija 2604.

SAD snažno podržavaju vladu BiH jer ona nastoji konsolidovati multietničku demokratiju i ojačati demokratske institucije, suzbiti korupciju i pružiti ekonomske prilike svim ljudima”, zaključio je Price.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here