Stanje nacije: Zemunski klan u Tuzli!

2
2384

U vrijeme predizbornosti, kad vladajući čine sve da, i nakon 15. novembra, ostanu u vijećima i nadalje vijećaju, a načelnici da načelnikuju, dešavaju se čudne stvari, da čudnije ne mogu biti! Kako i ne bi bilo čudesa kad je “narod stoka sitnog zuba”, što bi za svoje podanike nekoć rekao generalisimus, Franjo Tuđman, a što kod nas to opetuju razvodnici!

Borba za vlast je velika, teška i neizvjesna. U njoj se ne biraju sredstva. Udara se iz zasjede, ispod pojasa, ispod stola, ispod ponosa, ispod istine, ispod časti, sve niže i sve niže – do dna! Ulog je velik! Šaka vlasti je šaka zlata! Šaketanje je najbolje plaćena društvena igra. “Stoka sitnog zuba” je tu da bude publika sa skupo plaćenim ulaznicama, odnosno biračkim listićima.

Tu društvenu igru klubova istomišljenika što se zovu političke stranke, remete rijetki i neogovorni pojedinci. Te osobe, zamislite, imaju hrabrosti da političkom publikumu predoče istinu o nepočinstvu vlasti: kriminalu, nepotizmu, korupciji, javašluku, oholosti, samovlašću, osionosti, privilegijama, uzurpacijama i tako dalje i žalosnije. Takođe, javno pišu o većinski korumpiranim, nestručnim i neodgovornim organima društvene kontrole – zaštitnicima građana i njihovog novca kojeg ubacuju u budžete, u prvom redu tužiocima!

Dakle, novinari i drugi javni djelatnici nastoje da ljudima, koje zovu “stokom sitnog zuba”, kažu istinu o vlasti kojoj ne možemo odreći zasluge da imamo najniži životni standard u Evropi, da polovina građana živi ispod linije siromaštva. Druga polovina se iselila u Evropu! Želimo im reći koliko nas sve kradu. Želimo im reći da bogatstvo vlasti počiva na njihovom siromaštvu. Želimo im reći da se ne mire sa bijedom u kojoj smo. Želimo im reći da ne glasaju za promjene ako im je dobro!

Onda se dese čudesa. U Tuzli se pojavio “Zemunski klan”! Ko su ovdašnji Čume, Legija, Dušan Spasojevići i drugi mafijaši koji su likvidirali Stambolića, Đinđića, pokušali ubiti Vuka Draškovića, a onda ubili novinara Slavka Ćuruviju, jer se ni on nije slagao sa rezultatima katastrofalne vlasti? Na to pitanje može odgovoriti, ili bar pokušati odgovoriti Kantonalno tužilaštvo i ovdašnje sigurnosne službe na čelu sa MUP-om. Oni bi mogli utvrditi, imaju i ljudstva i tehnike, ko preko društvenih mreža prijeti potpisniku ovih redova sljedećim riječima: “Ekreme, svi mi znamo da Jasmin sa ovim nema nikakve veze, a ti se igraš sa čovjekom koji je uložio ogromne pare u ovu zgradu. Neću ti davati savjete, jer si stari čiko, ali pazi ovo nije Jasmin, ovo je čovjek od kojeg te dobro može zaboljeti glava”. Riječ je, ovoga puta, o tekstu koji govori o nezakonitim, kriminalnim radnjama gradskih vlasti u domeni tenderskih i urbanističkih poslova.

U potpisu, kao i uvijek kad kritiziram aktuelnu, idealno lošu vlast, ali i druge razine vlasti, javlja se osoba imenom i prezimenom Tina Pariz. Znam da je to lažni profil osobe za koju ne znam da li piša stojeći ili čučeći, ali je sigurno da pripada botovima Jasmina Imamovića. Zašto i kakvim mi to čovjekom prijeti, mogu potvrditi kriminalisti MUP-a koje ih ovim tekstomi i pozivam da otkriju tko je Tina Pariz. Da li on(a) prijeti ili zna čovjeka iz “Zemunskog klana” u Tuzli? Da li prijeti Jasmin Imamović na kojem je fokus tekstova o stambenim muljažama? Da li “opasni čovjek” ima unaprijed obećanje tužiteljstva da će, što god uradio, biti “slučaj zastare”? Kao što je u slučaju zgrade “15. maj”, jednostrano, “zastario” slučaj Imamovića!

Ova čudesa u Tuzli, prijetnja kritičarima vlasti, po prvi puta se javno saopštavaju u vrijeme predizbornosti. Dakle, i prije početka političke kampanje za lokalne izbore. Ko vele, da nam niko ne remeti naš tradicionalni način vladanja Tuzlacima, njihovim novcima, njihovim zemljištem, njihovim gradom, njihovim duhovnim naslijedstvom, njihovim pristajanjem da ugase “Front slobode” i Radio-Tuzlu, zatru tragove Međunarodne galerije portreta, da se ne bune zbog skidanja petokrake sa pečata Grada i RSD”Sloboda”, da pristaju na skidanja tabli sa ulica koje nose imena revolucionara… Postojeća vlast želi da i dalje vlada njihovim pravom da ćute, njihovim strahovima, njihovim životima…

Dakle, idealno loša vlast, prava kriminalna hobotnica, ima očajnički strah da to ne bude više. Nova će pogledati knjige staroslavne. Znaju šta će se desiti poslije čitanja! Zato prijetnje razumijem, ali ne prihvatam! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

2 Komentari

  1. Koliko poznajem Ekrema ovo ga nece sprijeciti da i dalje govori o lopovlucima Imamovica a ima ih podosta. “tina Pariz” ocito govno i Imamovicev bot na prodaju koliko kosta pokazace se brzo. Treba molbu poslati ljudima koji iz vana glasaju da pomognu Tuzlacima da skinu ovo govno sa vlasti

  2. Ekrem je pravdoljubiv čovjek i najveći bard istraživačkog novinarstva BIH. Njegovi tematski objektivi kriminal, korupcija i kleptokratija su u ovom slučaju mafiozna oligarhija locirana u službama Grada Tuzle pod izvršnom naredbom poluobrazovanog pravnika, bahatog i hibridnog književnika koji ruši Biblioteke i identitesku supstancu bosanskih zavičajaca i impresionista bosanskih krajolika. U ime neprolazne svetinje globtroterskog fenomena koji se zove BiH aludiram na sve zavičajce, domoljube i patriote najljepše zemlje Bosne i Hercegovine da podržimo ovaj monumentalni ugaoni kamen temelja državnosti BiH, jer politički konstrukti i fame su minorna pojava za stabilnost BiH u odnosu na ova društvena zla protiv kojih se Ekremov ekstrovertni pravdoljubivi medijski, esejistički, publicistički i književnički energizam stavlja u službi svih naroda BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here