Stanje nacije: Za ideale ginu budale!

6
1377

U jednoj pjesmi blagopočivši je Duško Trifunović napisao: “Priznajem, moja je društvena svijest na veoma niskom nivou!“, potajno se smijući jednoumlju koje ga je iz bravarske profesije u Bosanskom Brodu, odvelo u svijet poezije, u slobodu. Ta društvena svijest, svijest jenoumlja čini „granitno jedinstvo“ naroda svih diktatorskih režima. O jednom takvom režimu i pravu na pobunu svjedoči i „Husinska buna”,  buna rudara protiv bijednog socijalnog stanja u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Uz godišnjicu „Husinske bune“ koja je, kao i u svakoj diktaturi, ugušena u krvi, Fondacija Istina,pravda, pomirenje kojom vlada osoba koja se pogrešno predstavljala kao novinar, a koju finansira gradonačelnik bez kontrole trošenja novca, organizovala je Okrugli sto “Socijalna (ne)pravda u politici”!

U istom danu, 160 građana Tuzle je upisalo po ko zna koje javno protestno pismo gradonačelniku Jasminu Imamoviću – Merkatoru, članu Predsjedništva Socijal-demokratske partije BiH, tražeći od njega bar malo ljudskosti, humanizma, bar malo razuma i mrvu poštenja i da im omogući useljenje u stanove nakon osmogodišnje agonije. Dakle, ugroženi građani, na način koji je nepoznat po surovosti vlasti od „Husinske bune“ do danas,traže milost od njenog nosioca i člana Predsjedništva SDP, partije koja u svom Programu, kao osnovnu ideju, ima borbu za društvo socijalne pravde: “SDP promovira i štiti interese svih bosanskohercegovačkih građana, a posebno je zainteresiran da unaprijedi socijalni status radnika, seoskog stanovništva, studenata, mladih, boračke populacije, žena, penzionera, državljana Bosne i Hercegovine u dijaspori”.

Na rečenom Okruglom stolu vlasti SDP nisu ni riječi rekli o socijalnoj nepravdi koju u Tuzli na način kriminalne otimačine državne imovine vrši „legalna“ vlast. O tome su malo informirani, jer o tome su skoro svi mediji ovlašteni da šute! Za velike novce! Ipak, o brutalnom ponašanju tuzlanske vlasti prema svojim podanicima koja je pokrala njihove novce pa se ne mogu useliti u stanove, imali su bar dovoljno potrebne informacije. Ili, pak, što mislim da je tačnije, nisu se htjeli zamjeriti domaćinu. Kod njega je blagajna! Tako se kupuje lažni sjaj „crvene buržoazije“!

Uz još jednu ilustraciju koja govori zašto se članstvo i sljedbenici SDP osipaju kao lavina, što svjedoče rezultati tek minulih lokalnih izbora, ta partija se i lažno predstavlja kao socijal-demokratska. To dovodi u najveću sumnju njen opstanak u Internacionali socijalističkih partija Evrope. Zato, bolje poznavaoce partije „srpa i čekićanja” ne iznenađuje da je cjela organizacija u Srebrenici glasala za lidere negiranja genocida nad Bošnjacima. Nije opravdanje i nije nikakva utjeha što je rukovodstvo lažne partije „raspustilo“ organizaciju. Pa ona se činom glasanja sama raspustila. Iz diktature komunizma, preselila se u dikataturu fašizma!

Izbori u Mostaru biće još jedna šansa za bivšu partiju srpa i čekića da skrene u desnicu gdje joj je de facto i mjesto. Šef lažnjaka, Nermin – Trenirka Nikšić je rekao da neće koaliciju sa Strankom demokratske akcije na lokalnom nivou što je izjavio i tuzlanski “diktator”, Jamin Imamović Merkator. Oni hoće samo sa HDZ, kao što su to uradili na lokalnim izborima u Gradačcu i Čeliću, primjera radi. Zato će podržati HDZ u Mostaru da ima svog gradonačelnika. Unatoč da Koalicija za Mostar i BH blok imaju šansu da izaberu „svog“ gradonačelnika.

Na kraju da kažem, zašto i ovaj tekst u borbi za socijalnu pravdu, za društvo jednakih građana? Izgleda da je Bora Čorba u pravu kad pjeva: “Za ideale ginu budale!”. Pametni su otišli u inostranstvo! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

6 Komentari

 1. Bravo Ekreme. Jasko je naš Dimitrije Grudić, ponaša se prema kupcima stanova SPO 15. maj isto kao što se ovaj gore pomenuti odnosio prema rudarima Kreke prije tačno 100 godina. Zašto ni jedna televizija u državi ne smije da pusti film Husinska buna, fantastičan životni film, pa mogli su bar pustiti na stogodišnjicu koju kobajagi obilježavaju. Puna im usta rudara, tih istinskih heroja i u ratu i u miru koji rade pod zemljom za crkavicu, da bi obezbijedili parlamentarcima i inim političatima da imaju šta “šnjirat”. Tužno je to gospodo političari ma kog god nivoa bili, čast pokojem časnom izuzetku

 2. G-dine Ekreme,procitaj svoj tekst par puta pa vidi gdje nisi profesionalan vec osvetoljubiv.Sve tvoje kolumne
  zorno iscitam i meni su “dure” ali te neke osobe (npr Merkator ili Trenirka) izbace iz profi tracnica.

 3. Gospodine Atliću, veoma me raduje da ste čitalac mojih tekstova na TuzlalIVE. Bilo bi mi, takođe, drago da me čitate i na drugim medijima, ili da čitate neke od mojih knjiga. Pokloniću vam jednu od njih, iz domena moderne političke istorije, “Stogodišnji put slobode”, u kojem mi je koautor Azem Vllasi. Knjiga je prevedena na albanski jezik i doživjela je drugo izdanje pod naslovom “Shtegu njeqindvjecar i lirise”, s podnaslovom: Stogodišnja anmtikolonijalna borba kosovskih Albanaca 1912-2012. Uskoro izlazi i na engleskom jeziku.

  Što se tiče vaših dojmova o stilu i profesionalizmu mojih tekstova, to je Vaš problem. A što se tiče da sam osjetoljubiv, nije tačno. Ja samo stalno potenciram štetnost kriminala, korupcije i lošeg vođenja društvenih poslova u našoj državi. Ako ste protiv toga, onda vi imate problem sa sobom.
  U svakom slučaju na moj mejl ekrem.avdic@gmail.com pošaljite broj telefona i ja ću Vam uručiti jednu od mojih knjiga.
  Srdačan pozdrav

  • Da je sreće pa da i ostali tuzlanski novinari kritiziraju vlast kao g. Avdić. Mediji u Tuzli se ponašaju kao lični PR gradonačelnika i predstavljaju sramotu za profesiju. Trebalo bi im ukinuti novac iz proračuna, onda bi se malo drukčije ponašali

  • Veoma mi je žao ,nismo se razumjeli,u mom obracanju “DURE” je kljucna rijec,a inace Vas citam od kada uopšte pišete.Srdacan pozdrav.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here