Stanje nacije: Vrijeme kad i žabe dižu noge!

Na konkurs za glavnog kantonalnog tužioca Tužilaštva TK, umjesto Tomislava Ljubića, prijavilo se pet osoba. Prvak izgubljenih procesa, Ćazim Serhatlić, prvi se javio
Tuzlalive, ekrem avdic, kolumnista

(Piše: Ekrem AVDIĆ, kolumnista i društvenopolitički analitičar)

U žabokrečini zvanoj pravosudni sistem be-ha, naravno, nema krokodila. Dakle, riječ je o najvećoj evopskoj farmi žaba kreketuša! Sistem je uređen tako da tužiocima niko i ništa ne može pa mogu da rade što hoće i kako hoće. Čak, i da ništa ne rade! Tako smo iz krugova bliskih Jasminu Imamoviću, bivšem vladajućem pikzibnneru u Tuzli, sada državnom poslaniku zaduženom da se brine o tri sarajevska trotoara, dakle, niskim stvarima, saznali da dvoje tuzlanskih tužilaca, Emir Bakić i Dalibor Bingas, prošle godine nisu podigli ni jednu optužbu!

Dalibor Bingas je sa Ćazimom Serhatlićem, odabranim  medijima slavodobitno najavio politički sudski proces „Rudnik soli Tuzla“. Godinu dana trajanja sudskog procesa je godina koju su pojeli skakavci. Niti jedan dokaz nije potkrijepio nijedno slovo optužnice! Valjda, zbog tog blama se osjeća potišteno i neradno, pa je godinu dana – mirovao!

Kako mi javljaju drugovi sarajevskog trotoardžije, cijeli Odjel za organizovani kriminal, korupciju, privredu i porezne utaje, u najvećoj federalnoj nahiji, podigao je svega 17 optužnica! Tamo živi „sve fina i poštena gospoda“, rekao bi Čehov! Onako radišni, pravi radoholičari, njih 14-toro, čitali su i donijeli 137 odluka o nesprovođenju istrage!

A kad je riječ o izgubljenim sporovima, tužiteljke, a posebno tužioci, imaju čime da se ponose. Nije riječ samo tome da Serhatlić u slučaju „15. maj“ nije prepoznao da nema krivičnog djela, kao i u aferi „Rudnik soli Tuzla“, već i o totalnim greškama u slučaju „GIKIL“ zbog kojeg prijeti bankrot budžeta TK, već i o tome da masa optužnica s negativnim ishodom tereti budžet TK ogromnim sumama novca koji bi se mogao utrošiti u korisnije svrhe od beskorisnih tužbi.

– Mene je jedan tužilac pitao: otkud mi tako skup auto? Rekao sam mu, zahvaljujući vašim tužbama – kaže odvjetnik, Suad Suljić.

Kad je ovako lijepo i idilično stanje u ovom dijelu be-ha, koji se kao takvo podmeće ambasadi SAD i OHR-u, mogu zamisliti kako je u Čovićevim županijama. Sve med i mlijeko! Zato su korupcija i kriminal, radi štovanja jezikoslovlja, izbačeni iz novogovora! U Dodikstanu, sve cveta i behara! Pa, zaboga, to je Srpski svet!

Ipak, neke žabe su vidjele da se konji potkivaju, pa su podigle noge! Dakle, na konkurs za glavnog kantonalnog tužioca Tužilaštva TK, umjesto Tomislava Ljubića, prijavilo se pet osoba. Tužilac u policijskoj uniformi koji je išao na pravni fakultet u Građevinskom preduzeću „Tehnograd“, koji je nestao bez traga i glasa, dakle, prvak izgubljenih procesa, Ćazim Serhatlić, prvi se javio. On se na konkurs VST prijavio i za zamjenika glavnog federalnog tužioca zaduženog za suzbijanje kurupcije i organizovanog  i međukantonalnog  kriminala. Za šefa federalnog USKOK-a! Za kojeg ga, valjda, preporučuje broj izgubljenih predmeta!

Šalu na stranu, jer ona je ozbiljna stvar. Pitam se, kad bi nam naš USKOK bio kao hrvatski ili, nedaj Bože, austrijski, onda bi bilo skroz uputno da nam Hrvatska pod kiriju izda Goli otok na pedeset godina! Onda ne bi bilo: „Rodna Bosno, daleko odosmo!“, već „Rodna Bosno, tebi se vratismo!“.

Za prvu kantonalnu tužibabu, valjaju nam Iamovićeve trotoarske snage, koje svjedoče i o njegovoj brizi ko će doći na tu opoziciju, javili su se opetovani Serhatlić, Dražen Milićević koji, radi učinka, od jedne napravi pet optužnica, seriozna dama Mirzeta Begić, te dvojica iz reda „Sejdić Finci“– Damir Čajić i Vedran Alidžanović . Ova dvojica potonjih u kuolarskim krugovima se tretiraju kao ozbiljni kandidati  za prvog tužibabca. Naravno, već prije dvije godine je nezakonski, dakle dogovorom, eliminiran tužilac Jezdimir Spasojević, čovjek koji voli zakon, a politika ne voli njega. Je'l tako gospodaru trotoara?

Već u ponedjeljak u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću u Sarajevu biće intervju sa petorkom iz Tuzle. Troje će proći u drugi krug zakazan za drugu polovinu ovog mjeseca.

Koga će iz petorke obasjati proljećno sunce?- pitanje je sad.

Neko iz pozadine glasno zbori: Pitajte Nikšića! (Piše: Ekrem AVDIĆ, kolumnista i društvenopolitički analitičar)
——————————-
(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *