Stanje nacije: Velike prevare malih miševa!

0
793

Najveći poznavalac naše političke scene, stručnjak za socijal-demokratsku evropsku politiku, prof. dr. Slavo Kukić, rođenjem i mjestom života u Ljubuškom, dakle i promatrač političkog života Mostara, ima pravo na grešku! Profesor je bjelodano tvrdio da su se politički sinovi Alije i Franje Tuđmana, dogovorili da će gradonačelnik Mostara biti dr. Mario Kordić, specijalista urologije, čime se podrazumijeva da zna sve i o pišanju! Prognoza je tačna, ali je i profesora iznenadila činjenica da je izboru mostarskog gradonalelnika bila volja Naše stranke, odnosno njeno neglasanje da podrži druge probosanske stranke čiji je kandidat bio dr. Zlatko Guzin.

Koaliciju Naše stranke sa HDZ, njen šef Predrag Kojović je ovako objasnio: “Odluka o Mostaru je donesena na organima stranke, ja snosim odgovornost za ovu odluku. Irma Baralija i Boška Čavar su u prethodnih nekoliko dana pokazale nesalomivost koja mene impresionira. One su Naša stranka – principijelna i čvrsta!“.

Dakle, princip Naše stranke je nesalomiv – neće podržati kandidata nacionalnih stranaka pa i SDA, iako je SDP, njihov koalicioni partner, podržao dr. Guzina! Tako principijelna, Naša stranka je podržala kandidata HDZ. Ili je ona neprincipijelna ili HDZ nije nacionalna stranka? Zaključak je vaš.

Principijelnost malih miševa, a velikih prevara Naše stranke, već je dokazana na sjednici Skupšptine Tuzlanskog kantona kada su, predvođeni guruom, mlađahnim Selimom Bešlagićem, glasali da se za ministra zdravstva izabere HDZ kadar, dr. Božo Jurić. Ili Božo nije doktor ili HDZ nije nacionalna stranka?

Očito, Naša stranka ima poseban afinitet prema doktorima. Pokazuje to i naš tekst o mlađanom Selimu Bešlagiću koji je još prije dva mjeseca najavio smjenu na čelu menadžmenta i Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra. Prije par dana je donesena odluka Vlade na čelu sa malim političkim mišom mekinjašem, dr. Kadrijom Hodžićem, čuvenim profesorom trezgarošom. Dakle, tezgaroš i društvo su donijeli nezakonitu odluku, jer je tek godina mandata istekla i direktoru i UO UKC. A zakon kaže da Skupština kantona UO bira nakon isteka mandata ili ako se ne usvoji izvještaj o radu UKC. Premijer je rekao da je na čelu ekspertne vlade! Pa zar nije mogao imati pravnika – pripravnika da mu kaže kako nezakonito radi. Sa ovakvim ekspertima, neka nam je Svevišnji na pomoći. Gospodin tezga je najavio i druge smjene, drugih javnih ustanova i poduzeća od kantonalnog značenja. Dakle, jesu eksperti, ali za nezakonite smjene!

Ono što Našu stranku i njene koalicione partnere čini prostim i providnim jeste nedostatak diskrecije. Kako smo iz usta mlađahnog Bešlagića saznali da će doći do rečenih smjena, već je cijeloj Tuzli objavljeno da će novi direktor UKC biti šef Hirurške klinike, dr. Zijah Rifatbegović, istaknuti član lokalnog SDA, član Gradskog vijeća Tuzle, obožavalac lika i djela Jasmina Imamovića! To mnogi vežu za predizborni dogovor nekih članova SDA koji ne slušaju Bakira već Jasmina, šefa gradskog kriminalnog holdinga. Moj drugar Svetislav Basara bi u svojoj kulumni Famozno, ponudio opkladu u hiljadu sendviča da će biti tako!

No, malih miševa je i u drugim strankama. SDP je u koaliciji sa HDZ u Tuzli, Gradačcu i Čeliću. Principijelno! Narod i pravda pravdu za narod traži sa SDA u Bijeljini. Principijelno! A nedostatak principijelnosti u politici vodi u stanje nereda, neodgovornosti, javašluka i drugih faktora propadanja društva i države.

Ono što čine mali miševi velikih prevara, jeste opasnost za opstanak „četvorke“ koja čini vlast u sarajevskom kantonu, to jest da upravlja budžetom od skoro milijardu maraka. Na nepoštene odnose u „četvorki“ već je ukazao Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP. To nepoštenje ima velike šanse da sruši „četvorku“ kao nadu da se može drugačije od sistema nacionalnih torova.

Dakle, Naša stranka ante portas! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here