Stanje nacije: Tuzla u Sjevernoj Koreji!

5
935

Prije dva dana Tuzla je postala sjeverno-korejski grad, a ulogu Kim Jong-Una, „velikog vođe“ glumi kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić, u „političkom procesu“ protiv Envera Bijedića, predsjednika Socijaldemokrata BiH, Žarka Vujovića, predsjednika Gradskog odbora SD BiH Tuzla, prof. dr. Edina Delića, predsjednika Kantonalnog odbora SD BiH i Aziza Čačkovića, člana Predsjedništva SDBiH, te drugih.

– Tužilaštvo je prije završetka istrage, na konferenciji za novinare, o osumnjičenim govorilo kao pripadnicima i funkcionerima SDBiH što implicira da je riječ o političkom procesu – veli Mensur Radončić, advokat Envera Bijedića.

Bijedićeva odvjetnica, Mirna Delić, političku pozadinu vidi u razlozima koje je tužilac Ćazim Serhatlić stavio u Prijedlogu za dodatne mjere zabrane osumnjičenom Enveru Bijediću, predsjedniku Socijaldemokrata BiH.

– Tužilac, očito, nije ni pogledao Zakon o imunitetu BiH – kaže odvjetnica Delić.

Riječ je o tome da je višestruko kompromitovani tužilac Ćazim Serhatlić, gospođi Senadi Uzunić, sudiji za prethodni postupak, uputio Prijedlog da predsjedniku SDBiH, Enveru Bijediću, izrekne dodatne mjere zabrane, koju kopiju vidite, te da ga upozori na mjeru određivanja protvora u slučaju nepoštivanja novih mjera zabrane.

Dakle, tuzlanski „veliki vođa“ traži zabranu prisustva i rada Envera Bijedića, poslanika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, što će reći da mu zabranjuje ono zbog čega je izabran na tu funkciju. Time je „veliki vođa“ sebe stavio iznad Zakona o imunitetu, Poslovnika o radu Zastupničkog doma…

Sve to dokazuje svu bahatost, osionost i samovolju u raštimovanom i bez ikakvog autoriteta znanja u be-ha tužilaštvu. Zamislite, tužilac iznad zakonodavne vlasti! Tužilaštvo u funkciji policijske države!

-Ovom slučaju je Tužilaštvo TK prišlo neozbiljno i neodgovorno. Ne može se tražiti zabrana gospodinu Bijediću da javno govori u Skupštini. On je na meritornom mjestu poslanike i javnost obavijestio da se protiv njega vodi neosnovan istražni postupak koji je politički obojen. Za nastupe na tom mjestu, njega ne može niko progoniti. Ako se tužioci, na neki način, osjećaju uvrijeđenim, onda je to njihov problem – kaže odvjetnik Mensur Radončić.

Tuzla kao mjesto političkih, ali i sudskih progona neistomišljenika, ima dugu tradiciju: Pašaga Mandžić, anarho-liiberali, novinari, tehnokratizam, Mladi muslimani…

Vlast u ovom gradu, izgleda, još nije čula da je umro drug Edvard Kardelj! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

5 Komentari

  1. Pa da treba Bijediću zabraniti da priča o tome koliki je Serhatlić zapravo kriminalac.Tužilaštvo TK je odavno izgubilo kompas i niko nema povjerenje u tu propalu institituciju kojom upravlja truhli Tomo Ljubić

  2. Kakvi ste vi to ljudi? Kada Tuzilastvo i Sud ne rade pa sudski predmeti dozive zastaru, onda kukate na sva usta da ove institucije ne rade. Kada Tuzilastvo i Sud pocnu da rade pa pojedinci i grupe postanu predmeti istrage, opet vam te institucije ne valjaju. Nikad i nikako vam ugoditi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here