Stanje nacije: Tri profesora – cijeli univerzitet!

5
3705
Evropski univerzitet u Brčko najbolja visokoškolska ustanova u Distriktu (Foto: INternet)
Piše: Ekrem AVDIĆ, novinar i politički analitičar

„Obećavamo vam da ćemo u svakoj općini otvoriti univerzitet ili fakultet”! Neću baš mnogo pogriješiti ako kažem da će to biti masovni slogan slijedećih izbora za sjedenje i jedenje u skupštinskim klupama. Masovni, dobro organizovani kriminal, a on može biti dobro organizovan do nivoa prave industrije samo ako ima pečat države, jeste u sferi duhovnosti! Krađe, reketi, provale, heroin i drugi opijati su izvor zarade za primitivne kriminalne bitange.

Prava industrija kriminala gdje se obrću stotine miliona maraka lahkog novca jesu u štancanju fakultetskih diploma iza kojih ne stoji ni trunka znanja!

Evropski univerzitet u Brčkom (Foto: Internet)

U našoj napaćenoj domaji, pored osam državnih univerziteta sa 105 fakulteta i 5 visokih škola, kao pečurke poslije kiše rastu privatni fakulteti i univerziteti. Trenutno, u rukama gospode i dama sumnjiva morala je 17 univerziteta sa 121 fakultetom i još desetak samostalnih fakulteta. Pri tome ne računam onaj crni kombi na pijaci Arizona sa registarskim tablicama nekoć „srpske Atine“, a danas Novog Sada, sad poznatijem po zločinima njegovog korpusa u agresiji na BiH. Taj kombi izdaje instant – diplome. Cijene akcijske! Pravni fakultet samo tri hiljade maraka! Ekonomski dvije…!

Geografija velike zarade, a lahkog posla je skroz ravnomjerna. Od Save do Neretve i od Une do Drine. A i srednje Bosne ima. Tako na Sveučilištu Vitez možete steći diplomu Fakulteta informacijskih tehnologija, iako u toj selendri nema nijednog visoko – kvalifikovanog električara pa im struju razvode oni iz Maglaja!

U živopisnom svijetu laži i prevare, posebno mjesto ima bombastični Evropski univerzitet u Brčko distriktu BiH. Taj je „evropejac“ osnovan u setembru 2012.godine, već 22. novembra, dakle za samo dva mjeseca rada, Ratku Bosancu izdao prvu diplomu inženjera saobraćaja! Za naredne tri godine izdao je 3.500 raznih fakultetskih diploma pri čemu je inkasirano oko 15 miliona maraka! Za to vrijeme je imao sudsku zabranu rada, jer nije imao nikakvih tehničkih uslova ni profesorskog potencijala, nije imao ni legalne institucije rektora – imao je samo tri profesora u radnom odnosu! Jedan je profesor predavao čak 55 predmeta i nije ušao i Ginisovu knjigu rekorda, ali jeste u istoriju besčašća i ljudskog šljama. No, vlasnici „evropejca“ su imali, i još imaju, pečat kriminalne sudske i prosvjetne vlasti Distrikta Brčko BiH! Industrija šarenih laži radi i danas punom parom. Naravno, oštetili su i blagajnu Distrikta jer nisu davali doprinose za 120 profesora koje su trebali imati!
Da bi šarene laže i ogroman kriminal diploma sumnjiva morala, prisjetili su se nabavkama lažnog sjaja i položaja na rang listama i uglednih agencija koje se bave rejtingom univerziteta u svijetu, tako i be-ha univerzitetima. Tako je brčanski „evropejac“ zauzeo deveto mjesto na američkoj Ranking Web Univeraitites među svim be-ha univerzitetima. Ta lista se pravi tako što se zbrajaju bodovi od objavljenih tekstova profesora u najboljim svjetskim naučnim časopisima, brojem citiranih tekstova u tim časopisima i od broja povratnih linkova koji vode do univerziteta i oni donose 50 posto bodova u rangiranju!. Ovaj treći kriterij naši privatni lelemudi bildaju na svaki mogući način. Linkove vraćaju prodavnice auto-dijelova, gvožđarije…Tako je jedan moskovski salon ljepote čak 12.000 linkova proslijedio do naših „evropejaca“! „Evropejac“ iz Brčkog se udarnički nabildao i zauzeo devetu poziciju na rang-listi univerziteta u be-ha!

Naravo, šarane laži su privlačno mjesto za lakovjerne. Naročito željne diplome bez ikakvog znanja. Tako, primjerice, stotine i hiljade je pravnika na zavodima za zapošljavanje. A pravnika nam treba! Ne sa „evopejskih“ univerziteta. Oni posao mogu dobiti samo u državnoj službi! Tamo ne treba znanje, već članska partijske knjižica!

Ruku na srce, u tim brojnim stogovima kukolja, ima i poneko zrno žita. Dakle, čast izuzecima! Međutim, u toj pravom blatu moralne i državničke hipokrizije, stradaju generacije mladih i lakovjernih. Oni ne znaju da je diploma samo ulaznica za posao nakon kojeg treba da pokažeš šta znaš. To što nam rade prosvjetne i državne vlasti nije samo čisti kriminal mjeren brojem novčanica, već je to zločin nad sopstvenim narodom! Imaju li želje i snage, imaju li barem malo časti i mrvu odgovornosti naše vlasti da zaustave novi obrazovni kulturocid?

Nažalost, nemaju ništa od toga. Neće da sijeku granu na kojoj sjede! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

5 Komentari

 1. Bravo Ekreme.
  Kada naši vladari povedu akciju provjere diploma uhljupa to znaci:
  1. da je diploma plaćena pošteno po važećem cjeniku.
  2. dobivena u roku cetiri godine od upisa.
  3. Da su sve ( ili vecina ) prijava potpisane osobno.
  4. Da studenti nisu išli na apsolventsku ekskuriju
  5. Da ne poznaju niti jednog studenta iz svoje generacije.
  6. Da im niko nije provjerio srednjoškolsku diplomu.
  7. Da su položili zakletvu da će cuvati sve ove podatke od istražnih organa sve do svoje politicke smrti.

  Samo oni koji ne poštuju ovaj kodeks mogu biti ukoreni od nadležnih organa kaznom “odlazak u magareću klupu” do pemzije.

 2. Sjećam se riječi moga profesora, prvoborca NOR-a, vijećnika ZAVNOBiH-a i dugogodišnjg rektora Univerziteta Sarajevo Fazlije Alikalfića “da fakultet nije mesdžid da ga ima svako selo”. Kriminalno kaotična situacija u sferi obrazovanja i kulture pod sponzorstvom vladajućih političkih struktura trajno je urušila raritetni tradicijski kulturni bosanski univerzum i postojeću izgrađenu nacionalnu kulturnu piramidu uobličila kao grotesknu nakaradnu pojavu.

  • Desetine lažnih diploma donijeli su vrli studenti – političari koji sada obnašaju vlast u gradu, kantonu, državi. Ranije revizije su pokazale veliki broj lažnjaka, ali članovi komisija nisu imali muda da ih objave. Zamjerili bi se mnogim ministrima, predsjednicima skupština, parlamenata. Ova je država utonula u glib iz kojeg se može isčupati jedino kukom i motikom

 3. Narod kojem je kičma pukla i mozak ispran, koji se decenijama drži u lažiima teško može da se osvijesti i digne glas protiv ovog stanja. Nemamo mi dovoljno mudrih, hrabrih i poštenih ljudi spremnih da povuku crtu i krenu ispočetka.
  Imali smo mi univeritetskih profesora sa najvišim titulama, ma kako ih stekli, koji su bili ministri obrazovasnja…pa postale članovi Akademije nauka, ništa nisu uradili. I dodatna je tragedija što se kadrovi sa štancanim diplomama najlakše zapošljavaju u državnim i budžetskim službama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here