Stanje nacije: Premijer Hodžić baca kašike!

2
915

I sama vidovita Dževahira ima glaveni zamotljaj od silnog bacanja kašika koje su joj trebale odgovoriti na pitanje: Da li će iko na dnevni red staviti stane i imanje u Rudniku soli?

Glaveni zamotljaj, što je gornjotuzlanski izraz za vrtoglavicu, ima i novokomponovani premijer Tuzlanskog kantona, prof. dr. Kadrija Hodžić. Kako je od brzopotezne i još brže ugašene afere o namještanju tendera za nove bušotine prošlo više od mjesec dana, sasvim je sigurno da i Hodžić baca kašike ili karte, da se javno oglasi! U njega smo polagali nade da će prekinuti zavjeru šutnje, tim prije što je široke narodne mase obradovao jednom odlukom.

Naime, Skupština najvećeg kantona, većinskim glasovima dinar-efendija, donijela je odluku da se u organima vlasti, ustanovama itd. sve do sramote trebaju zapošljavati i bliža familija vlastodržaca. Opozicija je bila skroz protiv. Tu sramotu je ublažio Hodžić na način da je Vlada donijela odluku da se zaustavi svako dalje zapošljavanje na račun budžeta. Na tome, sve čestitke Vladi!

Ostavljajući po strani čestito korumpiranu tužiteljsku kamarilu, premijer i saradnici mu nisu smjeli ostaviti ustranu Rudnik. Još 26-og februara smo, radi interesa javnosti za sudbinu Rudnika, postavili nekoliko sasvim logičnih pitanja premijeru na koje je bio dužan odgovoriti. To je njegova zakonska obaveza, to je u opisu njegovog radnog mjesta i to je obaveza prema građanima.

Evo tih pitanja koja ne izazivaju nikakav glaveni zamotljaj:

-Da li ste imali susret prije potpisivanja ugovora između Rudnika soli Tuzla i firme „Mining i Driling“, konakte sa direktorom Rudnika, gospodinom Azizom Čačkovićem i prokuratorom firme „Mining i Driling“ Dženanom Mujkićem?

-Da li ste se sa rečenom gospodom susreli nakon potpisivanja Ugovora vrijednog 5,5 miliona maraka?

-Da li je Vlada, kao većinski vlasnik Rudnika soli, odobrila potpisivanje Ugovora?

-Da li je formalno-pravnu važnost Ugovora razmatralo Kantonalno pravobranilaštvo?

-Da li je razmatrana mogućnost štetnosti Ugovora po interese Vlade, odnosno imovinu kantona?

-Da li ste razmatrali instrumente osiguranja provođenja Ugovora koje je tražio Rudnik?

-Zašto Ugovor još nije poništen, ako je sadržinom i u formalno-pravnom smislu nevaljao?

Gospodine Hodžiću, Vama kao profesoru univerziteta koji radi na širenju nauke, a nauka je istina, ne treba da napominjem koliko je važna istina koju ćemo saznati nakon Vaših odgovora. Takođe, smatram neprimjerenim da i Vama pominjem Zakon o slobodi pristupa informacijama koji Vas obavezuje na odgovor.

S poštovanjem,
Vaš Ekrem Avdić

Tuzla, 26.februara 2021.godine

PS – Kako premijer nije odgovorio ni na jedno pitanje, uputio sam mu novo pismo koje možete pogledati OVDJE, a koje podrazumijeva da ću uz njega priložiti i tužbu. Ta tužba je opće mjesto protiv bahate, neogovorne, samovoljne, loše i uzurpatorske vlasti koja je naše društvo dovela do najvećeg siromaštva u Evropi, do jada, očaja i svekolike bijede. Dakle, ona je protest protiv svega toga! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku TuzlaLIVE.

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here