Stanje nacije: Ofanziva srpskog nacionalizma, Vučić bi i Podgoricu i Sarajevo!

2
307

Možda je poznanstvo jednog od najvećih srpskih glumaca Mihajla Miše Janketića i studenta dramaturgije na beogradskom Fakultetu scenskih umjetnosti, Čedomira Jovanovića, danas lidera srbijanskih liberala, osnažilo antifašističku svijest ovog drugog, pa je na čelu malobrojnih koji i Beograd i Srbiju zovu na pubunu protiv sve jačeg nacizma u društvu i njegovoj državnoj organizaciji. Šta je to čuo i naučio dramatrug od velikog glumca.

Priča počinje tako što je Miša Janketić, s majkom Milicom i sestrom Milenom, krajem 1942. godine, morao iz rodnog Novog Sada skloniti se u Pljevlja. Majka Milica je u svom rodnom gradu počela raditi u pošti. U proljeće 1944. godine pop Milorad Vukojičić, čuveni pop koljač ,kojeg su zvali i pop Maca, jer je žrtve ubijao udarima macole po glavi, sakupio je desetak muškaraca i žena, simpatizera partizana i sve ih ubio macolom-čekićem! Bilo je to 23. ili 24. marta 1944. godine. Pop Maca, glavni koljač četničkog komandanta majora Pavla Đurišića, čije su jedinice napravile genocid nad muslimanima BiH i Sandžaka 1941-1945. godine, tom prilikom je ubio i gimnazijsku drugaricu Milicu Janketić! Pred polaska u smrt, šestogodišnjem sinu Miši mama Milica je rekla: “Ti si muška glava, čuvaj sestru”, pričao je Miša Janketić, koji je prošle godine sišao sa životne i pozorišne scene. Ratnog zločinca, popa Macu,obješenog 1945. godine, Srpska pravoslavna crkva je 2005. godine u hercegovačkom manastiru Žitomislić proglasila svecem!

Ovih godina, mjeseci i ovih dana, istorija se ponavlja. Velikosrpske, dakle, nacističke snage u Crnoj Gori, ljubitelji nacističke biografije Stevana Miljevića i ideologa pravoslavnog nacizma Nikolaja Velimirovića, od 2005. godine, takođe sveca Srpske pravoslavne crkve, pokušavaju srušiti vlast većinskih Crnogoraca i drugih nesrba. Istovremeno, srpski nacizam civilnih i crkvenih vlasti, uporno, uz sva moguća sredstva, nastoje na svaki način razoriti bosansko-hercegovačko društvo i državu. Vrhovni vođa srpskog nacizma, diktaror Aleksandar Vučić, javno govori da poštuje nezavisnost Crne Gore i Bosne i Hercegovine a, istovremeno na radne sastanke poziva idejne sljedbenike srpskog nacizma, Milorada Dodika i Andriju Mandića, kao da mu centri Bezbjednosno-informativne agencije u susjednim državama nisu dovoljni. Koordinacija i jednoglasje žive riječi su, ipak, nešto drugo!

Vođa srpskog nacizma svoje, i najbližih saradnika, direktno miješanje u unutrašnje stvari susjednih država, opravdava brigom za položaj srpskog naroda. Samo do prije dvadeset godina „ugroženi“ Srbi u susjednim državama su branjeni tenkovima, topovima, avionima, urbicidom, konc-logorima, etničkim čišćenjem i genocidom. Branili ih od drugih i drugačijih. U početku su nacional-socijalisti Slobodana Miloševića domovinu „branili“ na liniji Karlobag-Karlovac-Virovitica, a na kraju linija odbrane je postavljena na granici sa Kosovom! Na kraju su, predvođeni mudrim vođom Slobodanom Miloševićem, morali da se i lično brane-pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu!

A kako svaki zločin prvo biva riječ, tako je narasla cijela nacistička propagandna mašinerija koja do božanstvenih visina uzdiže srpskog firera Aleksandra Vučića i njegov Savez nezavisnih nacional socijalista. Pod vođstvom firera, izbrisana je i prefarbana skora prošlost. Ratni zločinci su postali ratni hroji, a njihove žrtve, naročito civili, dokaz srpskog junaštva. Preslabu i terorom zastrašenu opoziciju, Bošnjake, Hrvate, Albance, Crnogorce i Makedonce i njihova državna i politička rukovodstva, sataniziraju da su izvršili zločine nad srpskim narodom! Takođe, firerove lelevizije i novine, negiraju da postoje drugi narodi, da nemaju svoju kulturu, tradiciju, svoj identitet i da su oni, zapavo, bivši Srbi! Tako perjanica firerove propagande urednik Happy TV, Milomir Marić, Crnogorce smatra „srpskim spartancima“, a nacistička ergela njegovih i PINK televizija, Bošnjake zovu poturicama, Hrvate katoličkim Srbima, da BiH nije država, kao ni Crna Gora i Makedonija, Kosovo… A da su Albanci, koji vladaju svjetskom mafijom, zamislite, izazvali nedavne zemljotrese u Zagrebu i Tirani!

Totalno falsifikovanje nedave prošlosti naroda bivše Jugosavije u kojoj su Srbi bili oslobodioci, antifašisti, humanisti, borci za slobodu, a svi drugi narodi, kao bivši Srbi, su jad, bijeda i ljudski šljam! Srpski firer u javni prostor vraća teoriju pravoslavnog nacizma, ratnog zločinca i sveca SPC, Nikolaja Velimirovića o „Srbima kao narodu uzvišenom od drugih“. Srbi kao ibremenši i Vučić kao firer! S opanci i šajkaču! Srpska pravosavna crkva je Saopštenjem objavljenom 9. jula 1941. godine potvrdila lojalnost njemačkim okupatorskim vlastima i svim silama radila na stvaranju novog Srbina u novom fašističkom srpskom društvu i njegovom mjestu u povlaštenim nacijama „novog poretka“.

Jedan dio analitičara bi najnoviju agresiju firera na Podgoricu i Sarajevo objasnili unutrašnjim potrebama. Naime, diktatura firera je dovela do polarizacije srpskog društva na pristalice ideologije nacizma, što je imaginacija, i na pristalice države Srbije kao realnosti. To je neslaganje Srbije kao imaginacije i kao realnosti „duboko odredilo njenu istoriju od 19. do 20. vijeka“. S tim u vezi njemački istoričar, vrsni poznavalac istorije naših prostora, Holm Sundhaussen, na predavanju na beogradskom Kolarčevom narodnom univerzitetu je, među ostalim, rekao:

„Mitovi i legende su u enormnom obliku prodrli u historiografiju o Srbiji i Srbima. Čak ni kritički nastrojeni autori i autorke nisu od toga zaštićeni. S izvjesnom sigurnošću može se reći da bi se povijest Srbije i srpskog društva odvijala drugačije da su se elite prije više od stotinu godina jače zainteresirale za konsolidaciju države i društva nego za teritorijalnu ekspanziju…Srbija bi mogla biti jedna od visokorazvijenih zemalja, jer je potencijal za to postojao. No, ona je žrtvovana „velikoj ideji“ koja je Srbiju devedesetih godina prošlog vijeka unazadila za cijelo stoljeće. Srbi nisu ni „tragičan narod“, kako je to formulisao Dobrica Ćosić, niti su „nebeski narod“, nego sasvim normalno društvo koje su zasjenili i zaveli narcisoidni propovijednici, proroci i političari, kao i mnoga društva prije njih“.

Drugi dio ozbiljnih promatrača u crnogorskim pravoslavnim litijama koje pokreće mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije Radović, poznatiji kao Risto Sotona, i u vaskrsenju Andrije Mandića, vide smišljenu taktiku srpskog firera. Propagandom o ugroženosti Srba u Crnoj Gori i Dodikom kao svojim klonom, želi se skrenuti pažnja sa dugogodišnjih enormnih pljački naroda firerovog klana, kao što su i stotine miliona eura u aferi nabavke za pandemiju korona virusa, želi se Srbima reći da bi imali veliki standard da nije troškova za odbranu srpstva! Stvaranje kriza kod susjeda, jeste još jedan argument u razgovorima u Briselu: Vidite šta sve Srbima rade? – što bi moglo malo olakšati pregovore sa Prištinom. I, na kraju, mašući brigom za Srbe, firer jača poziciju Saveza nezavisnih nacional–socijalista u kampanji za skupštinske izbore zakazane za 21. juni.

Kako je ergela firerovih analitičara u njegovim medijima, već od nemoćne opozicije stvorila neprijatelje i izdajnike otadžbine, firer na općim izborima želi apsolutnu skupštinsku većinu – apsolutnu diktaturu! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Download PDF

2 Komentari

  1. Sjajna analiza g. Ekreme. Ovi nasi bh. politicari pojma nemaju o ovome i ponašaju se kao budaletine nepismene i neobrazovane

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here