Stanje nacije: Nova zvijezda političkog sazviježđa (FOTO)

1
919

Nezvanično saznajem da će ovog proljeća, na sazviježđu političkih partija „mile sure i žestoke“, zablistati nova zvijezda – Partija kriminala i korupcije! Trenutno se vode žestoke borbe oko mjesta gdje će biti centrala Partije – da li u Hercegovini ili u Bosni. Konkurencija je velika: Tuzla, Sarajevo, Mostar, Banjaluka, Bihać, Livno, Zenica, Prijedor, Bijeljina, a iz Brčko distrikta poručuju :“I mi konje za trku imamo!“

Iz Sarajeva mašu tužitelji da su tako skontali optužnicu da Kemala Čauševića, bivšeg šefa za Indirektno, to jest izravno oporezivanje, koji je priznao da je sklonio tričavih dva-tri miliončića, sud ne može osuditi ni pritvor opravdati. Jerbo je, molim vas, dotični subjekt zadokumentovao krađu kroz fiktivni izvoz električne energije pripadajući PDV od 17 posto, da se tresu gaće mnogim iz vrha konstitutivnih naroda! Bez Sejdića i Fincija! Mudrost se sastoji u tome da bi šteta bila mnogo veća ako bi naše vođe odgovarale za par desetina miliona maraka! Mislim, politička. Uostalom, tužitelji i jesu masovno navalili da se politički i ostvare kroz Partiju korupcije i kriminala.

I Tuzlaci imaju svoje adute. Oni, ne samo da ne vode procese protiv krivično prijavljenih, već im kao pravi advokati prave zamolnice Federalnom tužilaštvu da, primjerice u aferi stanova „15.maj“, proglase zastaru krivičnih djela! Ačkosum! S druge strane, kantonalni tužioci čine sve da se sami suspenduju! Tako su, sedam dana mimo sudske dozvole, tajno prisluškivali Edima Kadića, rukovoditelja komercijalnih poslova JZU Gradske apoteke Tuzla, ne bi li vidjeli zašto se toliko opire privatizaciji najboljih be-ha apoteka. Čudan neki čovjek,  a već tri kupca gube živce da krenu na „lahak pos'o a dobru zaradu“!

Faksimil obavještenja Općinskog suda Tuzla o prisluškivanju Edima Kadić i to duže nego što je odobreno

Dakle, za nekazonit skoro četvrogodišnji tužilački progon Kadića niko neće odgovarati, jer je on u višem interesu privatnih osoba! O tome svjedoči i priloženo pismeno Općinskog suda u Tuzli. Ako tako gospodin Kadić, dakle poštenim radom, nanosi duševnu bol takmacima za poklapanje Gradskih apoteka, onda ne vidim razloga zašto Kantonalno tužilaštvo ne podnese tužbu Općinskom sudu protiv tog djela. Zaboga, zdravlje naroda je najvažnije! Takođe, kako je, u troipogodišnjem vođenju postupka, postupajući tužitelj pokazao totalnu nesposobnost, nestručnost, bezobrazluk ili namjeru, svejedno, onda čestiti zaštitnik kriminala, Tomislav Ljubić treba mijenjati tužioca. Naći novog koji će se kvalifikovati za uzornog člana Partije kriminala i korupcije.

U Hercegovini, s uzoritim i brojnim članstvom nemaju problema. Tamo za dva desetljeća ljubitelji lika i djela „civilnog lica na službi u JNA“, Dragana Čovića nemaju problema sa kriminalom, ali sa korupcijom imaju. Naime, za dva desetljeća, niko nije optužen za korupciju! Ma „Škutor“ ne bi ni pomislio na korupciju, a kamo li da je učini!

Golemi borac protiv kriminala i korupcije je i glavna državna tužiteljka Gordana Tadić. Ona hoće da ispita Komšića i Džaferovića u „aferi ikona“ koju je Dodik nabavio od pravoslavnih nacista iz udruženja nekakvih vukova. Oni u vezi ikone, kojom je Dodik ponizio i izblamirao ruskog ministra vanjeskih poslova, Lavrova, nisu ni luk jeli, ni luk mirisali. Ali, Tadićka nikako neće da sasluša Dodika, kako u vezi ikone tako i u vezi stalnog rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine ili preko njegovog prekograničnog kriminala.

Dakle, kako ovi primjeri svjedoče, kriminal i korupcija među tužiteljima, a da ne govorim o tajkunima, ubicama mladića Memića i Dragičevića, respiratorima, voćnjacima, vlasnicima tendera, auto-cestama…toliko su narasli da je neophodno njihovo političko organizovanje. Oni su pravno dio ekonomskog i pravnog sistema, pa zaštoi ne bi bili i, kao partija, dio političkog sistema.

Da zaključim: Mi smo imali radničku klasu organizovanu kao državu. Sad imamo kriminal i korupciju organizovane kao državu!

Ako želimo dalji napredak u razvoju našeg društva, masovno se uključimo u Partiju kriminala i korupcije! Samo tako obezbijedićemo ravnopravnost i demokratiju naroda i narodnosti. Plus Sejdić i Finci! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here