Stanje nacije: Mini dribling Tužiteljstva!

2
828
Piše: Ekrem AVDIĆ, novinar i politički analitičar

Mirko Kamenjašević, legendarni reporter Radio-Sarajeva, u jednom je prijenosu fudbalske utakmice sa Koševa rekao: “Dragi slušaoci, dok Asim Ferhatović dribla poslušajte muziku iz studija!”. Jedan je Hase!

A kako driblaju u tuzlanskom Tužiteljstvu kad ih je previše s dvije lijeve noge?

Principijelno, oni pod selektorskom rukom Tomislava – Tome Ljubića sukob interesa poštuju i na poslu i kod kuće. Oni su često u sukobu sa pravom, ali i sa usvojenim normama ponašanja. Naročito kad su im politike jače od pravnih. Mnogim sam tužilačkim bedastoćama nazočio kao novinar. Najveća politički fundirana suđenja bila su akterima afere „Agrokomerc“ i „Azem Vllasi i ostali“. Oba suđenja su završena oslobađajućim presudama. Mislio sam da je vrijeme sudskih progona političkih protivnika iza nas. Ali..

Ovih je dana u žiži interesa stručne i široke javnosti i pompezno najavljena afera namještanja tenderskih uvjeta u tuzlanskom Rudniku soli da bi ga dobila firma „Mining i Drilling“ iz Gračanice. Druga, konkurentska firma, iz Bugarske je bila znatno, za 2.5 miliona KM skuplja od gračaničke, s kojom je 16. februara potpisan ugovor u vrijednosti od 5,5 miliona maraka. Toliko vrijede radovi na otvaranju novih bušotina čime bi se povećao kapacitet proizvodnje Rudnika.

Dva dana kasnije, pogodnim medijima je saopšteno da su uhapšeni, i da se protiv njih vodi istražni postupak: v.d. direktora Rudnika, Aziza Čačkovića, prokuratora firme „Mining i Drilling“, Dženana Mujkića, njegovog oca Atifa, jednog od vlasnika firme, Amira Tursunovića, Amira Sušića i Envera Bijedića, predsjednika Socijaldemokrata BiH. Takođe, iz nepoznatih razloga mobilni telefoni su uzeti od prof. dr. Edina Delića, predsjednika Kantonalnog odbora SD i Žarka Vujovića, predsjednika Gradskog odbora SDBiH.

Istog dana, tužiteljski tandem Ćazim Serhatlić i Dalibor Bingas na konferenciji su novinarima rekli da su telefonskim snimcima i fotografijama, od januara prošle godine, pratili razgovore osumnjičenih bivših direktora Rudnika, Amira Sušića i Mirnesa Mujkića, a onda od septembra i v.d. direktora Rudnika Aziza Čačkovića. Telefonski snimci i fotosi, doveli su do osnovane sumnje (opa bato!) da su rečeni akteri namjestili uvjete tendera koji pogoduje gračaničkoj firmi.

Kao glavne ličnosti namještanja su ne radno ili profesionalno predstavljeni, nego kao politički, dakle kao funkcioneri Socijaldemokrata BiH: predsjednik SD BiH, Enver Bijedić, predsjednik KO SD BiH Tuzla, prof. dr. Edin Delić, predsjednik Gradskog odbora SD BiH Tuzla, Žarko Vujović i Aziz Čačković, kao član GO SDBiH. Dakle, želi se vrh političke stranke kvalificirati kao kriminalna skupina!? Aferim nam Tužiteljstvo!

Kako u toku razgovora sa novinarima tužiteljski tandem snova nije imao nijedan argument koji bi opravdao makar i tri dana pritvora, postupajući je sudija već popodne, nakon saslušanja privedenih, dao nalog da idu kući uz neke mjere redukcije međusobnih kontakata. Da se spriječe posljedice glasnog talambasanja! Cijelo jutro se tresla gora, a popodne se rodio miš!

Kako je istraga, i posebno njeni javno saopšteni rezultati, jer Tužilaštvo TK je javna kuća, imala snažnu boju političke tv-sapunice, nije suvišno reći nekoliko napomena čitalačkom publikumu. Rudnik soli je strateška državna, odnosno kantonalna firma. Vrijednost kapitala Rudnika je 129.279.835 KM. Prošle je godine, zbog korona virusa i njegovih posljedica, Rudnik radio sa 50 posto kapaciteta, ali je ipak imao 800.000 KM dobiti. Vlasnička struktura je takva da država ima 73,23 posto kapitala, a dioničari 26,36 posto.

Dakle, zlatna koka države ima još mogućnost, ako nije totalna budala, što je blizu istini, da proda još 23 posto dionica! Jedan mi čo'ek reče da se traže podobni i još pogodniji kupci!

Zbog važnosti problema o kojem se amaterski bave iz kompromitovanog Tužiteljstva, zbog važnosti Rudnika, poslao sam i pismo premijeru Tuzlanskog kantona, prof. dr. Kadriji Hodžiću, sljedeće sadržine:

Gospodine Hodžiću,
tužilačko-pravosudna i policijska akcija hapšenja, i nakon 24 sata puštanja šest lica iz i daleko od Rudnika soli, izazvala je golemo zanimanje javnosti. U slici koja je nastala, molim Vas da mi odgovorite na slijedeća pitanja:

-Da li ste prije potpisivanja ugovora između Rudnika soli Tuzla i firme „Mining i Driling“, imali konakte sa direktorom Rudnika, gospodinom Azizom Čačkovićem i prokuratorom firme „Mining i Driling“ Dženanom Mujkićem?
-Da li ste se sa rečenom gospodom susreli nakon potpisivanja Ugovora vrijednog 5,5 miliona maraka?
-Da li je Vlada, kao većinski vlasnik Rudnika, odobrila potpisivanje Ugovora?
-Da li je formalno-pravnu važnost Ugovora razmatralo Kantonalno pravobranilaštvo?
-Da li je razmatrana mogućnost štetnosti Ugovora po interese Vlade, odnosno imovinu Kantona?
-Da li ste razmatrali instrumente osiguranja provođenja Ugovora koje je tražio Rudnik?
-Zašto Ugovor još nije poništen, ako je sadržinom i u formalno-pravnom smislu nevaljao?

Gospodine Hodžiću, Vama kao profesoru univerziteta koji radi na širenju nauke, a nauka je istina, ne treba da napominjem koliko je važna istina koju ćemo saznati nakon Vaših odgovora. Takođe, smatram neprimjerenim da i Vama pominjem Zakon o slobodi pristupa informacijama.

S poštovanjem,
Vaš Ekrem Avdić
Tuzla,26.februara 2021.godine

To sam napisao premijeru, odgovore očekujem i ja i svekolika javnost. Vjerujem da će biti interesantni. (Piše: Ekrem AVDIĆ)

2 Komentari

 1. Ukupni prihodi 219.456
  Ukupni rashodi 144.986
  Rezultat poslovanja 68.187
  Kapital 47.368
  STALNA SREDSTVA I DUGOROČNI PLASMAN 425.573
  Kratkoročne obaveze 841.295
  Dugoročne obaveze 230.521
  EBITDA 74.470

  Prosječan broj zaposlenih na bazi sati rada 1 – JEDAN

  PODACI SVE GOVORE O ČEMU SE RADI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here