Stanje nacije: Ide kultura, vadi pištolj!

„Težina istisnute pameti, ravna je težini potopljene gluposti. Koliko god ovdje dodajete gluposti, toliko izađe pameti!“.

2
531

Hermann Gering je bio veliki kolekcionar umjetničkih dragocjenosti u kojima je vidio finansijsku a ne estetsku vrijednost. Zato je iza njega ostala izreka: “Kad čujem riječ kultura, hvatam se za pištolj!“. Naša mirna, narodna vlast koju predvodi, što bi Čehov rekao, “sve fina i poštena gospoda“, na riječ kultura se i ne obazire! Ali, kad čuju riječ novac, hvataju se ne jednog, već oba pištolja!

Dakle, možete našoj narodnoj vlasti slobodno pomenuti kulturu i nekulturu, možete im reći da su barabe, pikzibneri, ološ i šljam, neće ni mrdnuti repom. Samo im ne dirajte ogromne plate za ogroman nerad, ne pokušavajte da im oduzmete korupcijom stečene vile, jahte, vikendice i drugu tuzemnu i inozemnu imovinu, zlatne bankovne kartice…No, nisu ni naši đavoli toliko crni kako pričaju unutrašnji i vanjski neprijatelji našeg progresa prema dnu.

Već smo pisali kako naša narodna vlast podržava rast univerzitetskih pečurki nakon kiše. Sa tri zaposlena, prof.dr.hr.mr. itd, sve do titule karate crnog vunenog pojasa deveti dan, višestruki dekan i rektor,vlasnik i suvlasnik Univerziteta „Kalos“ u Tuzli istovremeno i Evropskog univerziteta u Brčko distriktu, dvostruki akademik, Nedjeljko Stanković, čijih hiljade diploma služe za “potrebe teške nužde” i zaposljenje u državnoj službi, gdje ne treba nikakvo znanje, dobio je snažnu potporu države! Njega je za člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta preporučila vještina da sa tri zaposlena osnuje Univerzitet u Brčkom i u Tuzli sa sedam fakulteta i pedesetak studijskih programa sa svega 15 zaposlenih. Sve referense rečenog Stankovića je razmatrala Komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH u sastavu: Amir Fazlić, Denis Zvizdić, Sredoje Nović, Nenad Stevandić, Bariša Čolak i Nikola Lovrinović i odabrala ga za petog po redu, a na osnovu lika i djela, od sedam članova Nadzornog odbora!

Sad, zahvaljujući rečenoj komisiji, očekujemo pravu invaziju rečenog i drugih Stankovića na preostale varoši, sela i zaseoke diljem naše domaje koja će biti zasađena novim univerzama i akademijama što je prilika i mojoj tetki Zilhi da se domogne fakultetske diplome za kojom žali i u 85. godini života, iako ima samo trogdišnji zanat. Kad su se diploma fakulteta i magistara i doktora nauka domogli i zanatlije Denis Bećirović i Senad Aljić Šiljo, može i moja tetka!

Naravno, ne sumnjajući u poštenje,odgovornost, vjernost državi i društvu datu u zakletvama, viziju i funkcionerske obaveze rečene komisije, vjerujem da će oni svoju djecu, unuke, užu i širu familiju, upisati na jedan od brojnih univerziteta i akademija o čijem kvalitetu studija se brinu takve naučne veličine, takvi stručnjaci kao što je rečeni Stanković sa svim svojim šatro titulama i instant diplomama!

Zašto nam sve ovo radi naša narodna vlast? Umjesto traktata o bljutavosti naših vlastodržaca, čije me nepisanje pravda nedostatak tableta protiv povraćanja, čini mi se da je uputno citirati kako veliki pisac Vidosav Stevanović tumači Arhimedov zakon na balkanski način. Stevanović kaže:

„Težina istisnute pameti, ravna je težini potopljene gluposti. Koliko god ovdje dodajete gluposti, toliko izađe pameti!“.

Gospodo, molim vas – ne dodajite više ništa! (Piše: Ekrem Avdić, The Bosnian Times)

2 Komentari

  1. Eki, čestitam! Moj je prijedlog da se gosp. Avdić za svoje istraživačko novinarsko djelo po svojim najbolje dostignutim domenima nakon 1991. godine predloži za neku od vrhunskih nagrada. Navedenu Komisiju “oba doma Parlamenta” treba krivično procesuirati što očekujem od nekog Tužilaštva u BiH, naravno izuzimajući kaljužu i glib koji se zove Kantonalno tužilaštvo Tuzla. Što se tiče tzv “doktorske radnje” ratobornog politikusa D. Bećirevića, svako onaj ko pgleda naslov te radnje, a ima četiri osnovne, doživjet će napade smijeha ili bolne grčeve u stomaku.

  2. Tetki Zilhi ❤ sve najbolje i neka je posluzi zdravlje sljedecih 10 godina, taman da upise i zavrsi faks pa onda doktorat. Vjerujem da bi gospodja bila bolja u vecini oblasti od nasih prvaka koji drmaju zivotima (i smrtima) od Une do Drine…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here