Stanje nacije: “Glavni” pred Disciplinskom komisijom

Konačno, sav prljav veš iz „čađave mehane“, kako od milja u javnosti tepaju Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, prostire se na novinskim stranama i elektronskim medijima! Minulog 21. juna, glavni kantonalni tužilac, Tomislav Ljubić i njegova zamjenica, Mirzeta Begić, trebali su biti saslušani pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, a u vezi prijave Ljubića protiv svog zamjenika Jezdimira Spasojevića.

On je svog zamjenika prijavio komisiji zbog njegovog komentara na fejzbuku sutkinje Ružice Krešić-Jukić. U komunikaciji sa koleginicom, on je iznio neke javne činjenice o radu Tužilaštva koje je saopštavao i na kolegiju. Ljubić ga tereti, među ostalim, da je pouzećem primio paket posteljine čime je „odao adresu Tužilaštva što se treba kazniti“, iako je adresa Tužilaštva TK postavljena na njihovoj web-stranici, iako je Tužilaštvo na svojoj zgradi istaklo tablu, iako je ono javna ustanova, a ne neko tajno društvo!

Uskoro će započeti saslušanje tužitelja Ljubića, ako već nije, pred inspektorima FMUP-a, odjeljenje Tuzla, koje radi po nalogu Tužilaštva ZDK iz Zenice. Riječ je o nezakonitom prisluškivanju i upadu u elektronsku komunikaciju između Jezdimira Spasojevića i autora ovog teksta. To krivično djelo je dokazano i na taj način što su mejlovi dati na objavu lažnom profilu Tina Pariz iza kojeg stoji poznata tuzlanska džukela, vatreni fan gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića. To je dio kampanje protiv Jezdimira Spasojevića koji je započeo istragu u slučaju Poslovno-stambene zgrade „15.maj“, a kojom je bio obuhvaćen i gradonačelnik. Predmet je odmah dat Ćazimu Serhatliću, bivšem prvom saradniku Imamovića.

Spasojevć je u slučaju neovlaštenog upada u mejl poštu dao izjavu federalnim inspektorima, a potpisnik ovih redova se javio istražiteljima da što prije i on da izjavu.
Tužitelj Ljubić je načinio krivično djelo kontaminacije istrage. Naime, on je iskaz tužitelja Spasojevića, kojeg je dao federalnim inspektorima, podijelio svim tužiteljima i svim drugim zaposlenicima koji imaju računare. To je nezapamćen skandal u istoriji Tužilaštva!

Glavni tužilac Ljubić, koji raspoređuje predmete i vrši nadzor nad radom svojih saradnika, moraće odgovarati na pitanja pred Disciplinskom komisijom VSTV i pred sudom zbog višegodišnjeg maltretiranja i življavanja nad Edimom Kadićem, pomoćnikom direktora za komercijalne poslove u JZU Gradske apoteke Tuzla, i njegovom porodicom.

Edim Kadić, pomoćnik direktora JZU “Gradske apoteke” – ima li kraja pravnom nasilju? (Foto: Arhiva)

Golgotu i pravi psihički teror porodice, Kadić je opisao u pismu, uz svu potrebnu dokumentaciju, kojeg je prošlog mjeseca poslao predsjedniku Općinskog suda Muhamedu Tulumoviću, direktoru Uprave policije MUP-a TK, Dževadu Kormanu i glavnom tužitelju Tužiteljstva TK, Tomislavu Ljubiću. Od Suda i Uprave policije je dobio odgovore. Sud kaže da nije nadležan za vođenje istrage, a Uprava policije veli da je „poduzimala kriminalistička istraživanja i odgovarajuće radnje dokazivanja isključivo pod nadzorom i po zahtjevima uz koordinaciju i usmjeravanje postupajućeg tužioca“. Od kantonalnog Tužilaštva nije dobio nikakav odgovor.

Pismo je Edim Kadić, prije par dana, uputio i Federalnom tužilaštvu i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Od svih traži zaštitu svojih ljudskih prava, traži da tužilac prestane sa torturom i pravnim nasiljem nad njim i porodicom.

Sve je počelo u julu 2017. godine kada na osnovu prijava Tužilaštvo otvara predistragu na osnovu istupa Mirnesa Ajanovića za govornicom Gradskog vijeća kojim je Kadića, pomoćnika direktora za komercijalne poslove, optuživao za kriminal u JZU Gradske apoteke “težak milione i desetine miliona maraka”. Govorio je on to u vrijeme kada su od gubitaša Gradske apoteke postale uzorne, najprofitabilnije apoteke u BiH, pa je i Gradsko vijeće odalo posebno priznanje Kadiću koji je tada bio vijećnik.

Uporedo sa optužbama Ajanovića, koji je bio osobni advokat načelnika Imamovića, događaju se i neke druge stvari koje su mogle uticati na torturu Kadića. On osniva Gradski odbor Nezavisne bosanskohercegovačka liste Tuzla i slovi za aspiranta za izbor gradonačelnika, a zanimljivo je da baš u to vrijeme i Općinski sud u Tuzli izdaje naredbu o prisluškivanju Kadića.

Gradske apoteke bivaju predmet interesovanja “Ibn Sina” kojem je supruga Jasmina Imamovića prodala svoju apoteku i prešla na rad u toj velikoj farmaceutskoj trgovačkoj firmi. Interesovale su se i druge privatne firme, jer Gradske apoteke su „zlatna koka“ sa imovinom vrijednom više od 25 miliona maraka i odličnom tržišnom pozicijom.

Prije nego li citiramo dio Kadićevog pisma upućenog na rečene adrese, treba reći da je nevjerovatna činjenica da za četiri godine predistražnih radnji postupajući tužilac Kenan Balić od Kadića još nije tražio ni izjavu, a kamo li da ga je je saslušao iako je naredio pretres stana i automobila Kadića, napominjem još jednom: pomoćnika direktora, a direktora ustanove i odgovornu osobu za zakonitost poslovanja ustanove „slučajno“ je izostavio iz pomenute torture i čini mi se kompletne istrage. Zaista nevjerovatno! Nešto što se, vjerovatno, nikada u historiji pravosuđa BiH nije desilo!

Evo šta je Edim Kadić, među ostalim, napisao VSTV-u:

“U periodu od 4. godine koliko sada već traje predistraga Tužilaštvo TK, postupajući tužilac Kenan Balić i Tužilaštvo TK niti jednom se nisu obratili javnosti s ciljem sprječavanja širenja dezinformacija, nisu uzeli izjave od okrivljenih, nisu nas upoznali  sa detaljima predistrage niti o tome protiv koga se predmet vodi iako po dosadašnjim postupcima Tužilaštva TK, MUP-a TK i Općinskog suda u Tuzli, koji uključuju gotovo pa svakodnevne posjete uposlenika MUP-a TK meni, prisluškivanju mog telefona, napominjem u vrijeme predizborne kampanje i službenih prostorija za koje je Općinski sud u Tuzli izdao dozvolu, pretresu službenih prostorija i jedino od svih uposlenika JZU „Gradske apoteke“ Tuzla mog privatnog stana i automobila, izuzimanju jedino mog mobilnog telefona, službenog laptopa, privatnih mobitela i memorijskih uređaja članova moje porodice, izuzimanju dokumentacije iz privatnog obrta članova moje porodice, provjeri načina finansiranja predizborne kampanje političkog subjekta na čije čelu u Tuzli sam bio ja, mogu zaključiti da predistragu vode isključivo protiv mene.

Pa Vas ovim putem molim da provjerite  na osnovu čega baziraju predistragu na meni, ako je poznato svima da JZU “Gradske apoteke“ Tuzla imaju direktora i Upravni odbor koji su zakonski odgovorni donosioci svih odluka i potpisnici istih, na osnovu čega opravdavaju prisluškivanje mobilnog telefona i službenih prostorija jedino meni, pomoćniku direktora za komercijalne poslove, na osnovu čega i koje predistrage provjeravaju privatne obrte članova moje porodice i izuzimaju dokumentaciju iz istog bez ikakvog do danas obavještenja vlasniku obrta, a njegove klijente MUP TK poziva na trosatne „informativne“ razgovore, nanoseći mu nesagledivu štetu u poslovanju i na taj način prisiljavajući ga da isti i zatvori iako je bio jedini te vrste u BiH, provjeravaju finansiranje  političke kampanje mog političkog subjekta i slično.

Za Vašu informaciju zbog postupaka Tužilaštva TK, MUP-a TK i Općinskog suda u Tuzli , moja kćerka je bila primorana  da napusti posao, supruga primorana da zatraži medicinsku pomoć, a zet da zatvori vlastiti  obrt zbog nemjerljive i nenadoknadive štete koju su pomenuti prouzročili kod njegovih klijenata.  Napominjem da se tim obrtom jedini on bavio u BiH, a zahvaljujući ljudima iz MUP-a TK i Tužilaštva TK i ogromnom pritisku na njegove klijente, dijete umrlog 100% ratnog vojnog invalida i jedan od najbolji studenata prvog i drugog ciklusa studija na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli, bilo je primorano da obrt zatvori”, stoji, među ostalim, u pismu Kadića VSTV-u. (Piše: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

3 0 komentara

  1. A gdje se moze vidjeti ta prepiska: Ružica – Spasojevic i to ostalo? Ostaje tekst nedorecen bez svega toga.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *