Stanje nacije: Država kao Alajbegova slama

Danas kantonalni tužilac Tomislav Ljubić ostaje nijem i bez očiju pred pravnom anarhijom, bezakonjem, silejdžistvom u Tuzlanskom kantonu

2
815
ekrem avdic
Piše: Ekrem AVDIĆ, novinar i politički analitičar

Prošle je hefte u prelijepom hotelu „Orion“, nedaleko od starog stonog grada Srebrenika, bio samit sve fine i poštene gospode, pravnika od ugleda i znanja, od poštenja, od autoriteta i sve tako dalje. Dakle, savremene aristokratije duha, koja je i nama ljevičarima jedino podobna.

Helem, uz iće i piće, priča se, sastala se družba meraklija: glavni katnonalni tužilac u Tuzli Tomislav Ljubić, pobočnik mu tužilac Ćazim Serhatlić i Jasmin Imamović, pravnik bez zastare. Falili su skori, ako već nisu, akademici – niski Senad Alić Šiljo i nešto manje niski Mirsad Kukić, onaj „kad ga je rodila majka Mevla pa je sunce zasijalo u Banovićima“. Slađana Ilića, kvalifikovanog bravara, k'o rahmetli Tito, svakako niko ništa i ne pita mada je predsjednik Kantonalnog SDP i Kantonalne skupštine.

I bez vidovite Dževahire i njenih bacanja kašika, može se naslutiti da su trojica poštenjačina eglen završili smatranjem da su pretjerali, i s pitanjem: kako dalje? O čemu je problem? Skraćeno, kako izaći iz stanja u kojem se od formiranja vlasti po sistemu „imamo 18 glasova“, kojeg je izmislio vremešni Selim Bešlagić, tuzlanska nahija pretvorila u „Alajbegovu slamu“? Dakle, treba poći od početka neželjene trudnoće!

Suština promjena „imamo 18 glasova“ je u promjeni vladajuće većine koju su predvodili SDA, SD i SBB. Nakon forme nije nastao i sadržaj nove vlasti u koju su ušli SDP kao zvijezda padalica, škart iz SDA – PDA božijeg poslanika Kuke, pragmatični SBB, njihova stranka i HDZ. Ovaj potonji je iz principijelnih razloga SDP i Naše stranke!

Za sto dana rada u kojem su „učili od srijede do petka, al’ se nisu makli dalje od početka“, pravili su početni spisak nepodobnih u svakom pogledu. Tako je Vlada TK na čelu sa likom iz pozorišta lutaka nezakonito smijenila stotine direktora škola, javnih ustanova, agencija, direkcija, članova upravnih odbora i drugih zvaničnika državnih institucija. Ukupno, smijenjeno je 800 ljudi! Sječa kneževa kakvu ne pamte ni hroničari najvećih modernih diktatura diktatura!

Takvo pravno nasilje je najmnoguljudniji kanton, koji čini više od 20 posto državnog prostora i ljudstva, pretvorilo u „Alajbegovu slamu“! Naravno, uslijedile su gužve u advokatskim kancelarijama. Treba napisati tužbe za 800 oštećenih državnih namještenika i drugih izabranih lica. Vele da će budžet Kantona biti oštećen za više od tri miliona maraka koliko će iznositi obeštećenja! Međutim, nije stvar samo u golemoj budžetskoj rupi koju će građani sanirati.

Naime, kantonalni tužilac Tomislav Ljubić je, prateći opći društveni interes, oštrim pismom zaprijetio tadašnjem premijeru dr. Danijalu Tulumoviću i predsjedniku Skupštine kantona, Žarku Vujoviću, da će ih procesuirati u slučaju nezakonitog eliminisanja Dževada Kormana u konkurenciji za izbor policijskog komesara MUP-a TK. Korman je dobio sudski spor i veliku novčanu nadoknadu.

Danas, godinu dana kasnije, kantonalni tužilac Tomislav Ljubić ostaje nijem i bez očiju pred pravnom anarhijom, bezakonjem, silejdžistvom Vlade i ministara vladajuće koalicije u Tuzlanskom kantonu! Bez sluha i vida je kantonalni Ured za zakonodavstvo i Kantonalno pravobranilaštvo. Zar je moguće da niko nema ni časti ni profesionalne odgovornosti da zaustavi pravnu anarhiju koja može dobiti razmjere epidemije? (Piše: Ekrem Avdić)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

 

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here