Stanje nacije: Derviš Čičko pred hapšenjem!?

Čičko je jedini kandidat u dosadašnje dvije decenije koji ima znanje, volju, moć i koji nema oraha u džepu, što ga čini pouzdanim da pogleda u knjige gradske sehare. To je, ipak, previše opasna rabota i Čička treba skloniti

3
648
ekrem avdic
Piše: Ekrem AVDIĆ, novinar i politički analitičar

Domoljubno čangrlizalo i neizlječivi Tuzlak, inženjer mašinstva prije podne, a popodne pisac kolumni, da ne kažem „inženjer duša“, što bi rekao sovjetski car Josif Visarionovič Džugašvili – Staljin, najavio je mogućnost svog vlastitog hapšenja! I to samosvjesno! On je svjedok tužilačko-sudskih procesa ljudi za ono što nisu uradili. Da apsurd bude veći, tužitelji Tuzlanskog tužilaštva pod svevišnje svemogućim Tomislavom Ljubićem, građane hapse i tuže na osnovu političke a ne krivično osnovane sumnje.

Dobri Čičko je prije nekoliko dana najavio da će se kandidovati za gradonačelnika Tuzle na sljedećim vanrednim ili redovnim izborima. Prije će biti vanrednim, jer se šef kriminalnog holdinga Grada Tuzle, Jasmin Imamović, našao na mjestu budućeg nosioca liste za Parlamentarnu skupštinu BiH u ime SDP-a čiji je član Predsjedništva. U tom slučaju, ako uđe u državni sabor, moraće se organizovati vanredni lokalni izbori za mjesto gradonačelnika.

Zbog toga treba na svaki mogući i nemogući način eliminisati Derviša Čička kao budućeg “prvog među Tuzlacima”! Naime, on je jedini kandidat u dosadašnje dvije decenije koji ima znanje, volju, moć i koji nema oraha u džepu, što ga čini pouzdanim da pogleda u knjige gradske sehare. To je, ipak, previše opasna rabota i Čička treba skloniti u korist pogodnog budućeg gradonačelnika koji neće talasati. Dakle, od „čađave mehane“, kako široke narodne mase tepaju tužibabama Tužilaštva TK, treba očekivati novu plitičku skasku sa praćenjem, slikanjem, prisluškivanjem i drugim posebnim istražnim radnjama. A,počelo je ovako.

Prije ravno pet godina, policajci su pretresli stan i službeni prostor Edima Kadića, pomoćnika za komercijalne poslove direktorice JZU Gradske apoteke Tuzle, uzeli laptope, neke lične stvari, ispitivali mu zeta, poslovne partnere itd. sve do beskonačnog besmisla koji se završava činjenicom da od njega, ni do dana današnjeg, nisu uzeli nijednu izjavu!

Direktorica JZU,  gospođa Aida Nišić je na sjednici gradske Skupštine rekla: “Protiv Kadića se vodi politički proces!”. Taj proces, ustvari, pravi progon, psihička tortura, po nalogu kantonalnog tužioca Kenana Balića, nastao je onog dana kada je Kadić objelodanio da će se kandidovati za gradonačelnika Tuzle! U to vrijeme je bio i gradski vijećnik, veoma konkurentan za mjesto gradonačelnika, jer je imao ispješnu vojnu i menadžersku karijeru.

Politički procesi koji se vode u slučajevima „15.maj“ i Rudnik soli Tušanj čije su žrtve predsjednik Socijaldemokrata BiH, Enver Bijedić i drugi funkcioneri SD je pobudio interes i međunarodnih faktora. Početak političkog sudskog procesan u predmetu “Rudnik soli”, na način da su se pred predsjednicom Opštinskog suda u Gračanici, Melihom Hadžihasanović, svih devetoro optuženih izjasnili da nisu krivi, pratio je i predstavnik OSCE-a.

Sudija  Opštinskog suda koji bude vodio dalji postupak ima mogućnost prihvatanja, odbijanja ili djelimičnog odbijanja optužnice koju kao i u slučaju „15. maj“ vodi Ćazim Serhatlić. U svakom slučaju, prisustvo mađunarodnog moritoringa je korisno i za optužene i za uvid u sve bedastoće kojima se tužioci bave umjesto stvarnim problemima korupcije, kriminala, ratnih zločina, zloupotrebe vlasti…

Tuzlansko tužilaštvo, da bude još poraznije, jeste opšte mjesto, a ne izuzetak u tužilaštvu BiH. Bavljenje rečenim slučajevima je prevara, maska da se eto, nešto i radi. (Piše: Ekrem Avdić)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

3 Komentari

  1. Da ne znam imamovica ne bi komentarisao ali dervise budi siguran da ce uraditi sve da te ocrni pred ljudima sjeti se bate dosao mu je do sjeda,jednostavno od toga smrada mozes svasta ocekivati,vec sad imas moj glas

  2. I ja bih Cicka volio vidjeti kao kandita za gradonacelnika Tuzle. Sigurno bih glasao za njega…Mala napomena, Ja koliko znam Cicko je zavrsio Rudrsko Geoloski Fakultet Tuzla. Da je masinac, to prvi puta cujem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here