Stanje nacije: Čije je državno zemljište!?

Hoću reći, kao svjedok događanja osamdesetih i dvedesetih prošlog vijeka, Miloševićev nacizam se nanovo rađa. Sada u nešto modernijoj varijanti
Tuzlalive, ekrem avdic, kolumnista

(Piše: Ekrem AVDIĆ, novinar i društvenopolitički analitičar – Foto: TuzlaLIVE.ba)

 Mlaćenje prazne slame je najčešća aktivnost  naše vlasti! Rezultati su poznati! Raspamećivanje naroda i guranje u još veći jad i bijedu. Čim završe sa raspodjelom funkcija, auta, privilegija, sitnim i najkrupnijim krađama i korupcijom kao najpopularijim sportom, naša se vlast vrati slamomlaćenju.

Već više od dvije godine mlataraju pitanje: Čije je državno zemljište?! Dakle, nije marsovsko, Hasino, Stjepanovo, Spasojevo, a o Sejdić-Finci i da ne govorimo. Zbog toga, što čim prijeđeš granicu Bosne, a i Hercegovine, logika prestaje. Van naše granice se sve zna – zemlja je državna. Korištenje zemljišta, uživanje, koncesije, zakup i tako dalje i sitnije, do detalja je stvar pravne regulative. Naravno, državni je ustav glavni pravni akt iz kojeg slijede svi niži. Ali, stvar mlaćenja prazne slame je u sasvim drugom cilju usmjerena.

Naime, država i u njoj organizovano društvo ima svoju teritoriju, akvateritoriju i aeroteritoriju. Dakle, svoj prostor omeđen državnim i međudržavnim granicama. Ta ista država ima ustav i zakone koji regulišu odnose u društvu. Država ima supremaciju svog zakonodavstva na cijelom svom teritoriju, dakle, suverenitet je u rukama države. Hegel je u svojoj čuvenoj „Filozofiji prava“ rekao: “Svaka radnja koja vodi slabljenju državnog suvereniteta je zločin protiv države…Država ima slobodu samostalnosti da čuva autentičnost svog tumačenja prava kao najvišoj časti jednog naroda“.

Dakle, u skladu sa nacional-socijalističkim režimom AV (Aleksandar Vučić – op.a.) u susjednoj nam državi, AV-ov potrčko Mile Ronhil, širi „Srpski svet“ u BiH i na način da svim svojim zamućenim znanjem, tijelom i dušom, uz pratnju ovdašnjeg Srbosveta, agresivno napada državno zemljište smatrajući da je ono vlasništvo entiteta! Time želi reći da su entiteti države, što je prvorazredna tupavost.

Uprkos tome da država BiH ima suverenitet na svojoj teritoriji, lani je kurčeviti premijer Srbije, Ana Brnabić, položila kamen-temeljac za gradnju aerodroma u Trebinju. Bez ikakvog znanja, razgovora, dogovora i drugih lijepih običaja poštivanja suverenih prava države BiH. Dakao taj aerodrom, na državnom zemljištu, kao što je i francuski Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu na državnom zemljištu, je dobro došla investicija, ali uz poštovanje naše države.

Na tu, kao i na svakodneve srbosvjetske negacije naše države koje dolaze iz Beograda, posebno sa medijima nacional-socijelističke frekvencije i pratećom mrežom tabloida sa potpisom AV, naša država, izuzev članova kolektivnog šefa države dr Denisa Bećirevića i Željka Komšića, niko ne reaguje. Naš ambasador je Beogradu u totalnoj ilegali, a naš ministar vanjskih poslova ne zna gdje je Kuršumlija, a kamo li Mali Mokri Lug. Kad se išlo na ekskurziju u Srbiju, imao zaušnjake!

Za razliku od njega, srbijanski vojnici izučavaju geografiju svojih susjeda. Mađarska, Rumunija, Hrvatska, Bugarska, Makedonija i Crna Gora su članice NATO pa se bave lakšim temama kao što je Bosna i Hercegovina! Zato su prije dvije godine jedinice srbijanske vojske imale vježbu forsiranja rijeke. Naravno, ne Dunava! Pravi hibridni rat protiv naše države vode cijeli timovi režima nacional-socijalista AV, od medija, vojske, obavještajne zajednice, obuđalih debejaca i kosovaca, kulturnih radnika do najveće političke partije – Srpske pravoslavne crkve.

Hoću reći, kao svjedok događanja osamdesetih i dvedesetih prošlog vijeka, Miloševićev nacizam se nanovo rađa. Sada u nešto modernijoj varijanti. Kao idealno loša država! Ni malo ne pretjerujem. Pa, u ljeto 1991.godine JNA sa kokardama je pregazila Ravno, u BiH. Uz glasnu šutnju. Vukovar se ravnao sa zamljom, uz glasnu šutnju. Na Bajram 4. aprila u Bijeljini su elitne jedinice tzv. JNA, na čelu sa Arkanom, izvršile zločin nad civilima Bijeljine, uz glasnu šutnju. Pripremali se ljudi za proslavu Prvog maja. Praznika rada! A rat je već bjesnio i u BiH! (Piše: Ekrem AVDIĆ, novinar i društvenopolitički analitičar)
————————————————
(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *