Stanje nacije: Baklave Biserke Turković

Staro je pravilo: kakva je država unutra, takva je i spolja! Štoznači jedinstveno-u haosu! Zna li to Bisera Turković

0
528
ekrem avdic
Piše: Ekrem AVDIĆ, novinar i politički analitičar

Odavde do vječnosti, najbolji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, dr Haris Silajdžić,u danima iza nas, javnim istupima u domaćim medijima i moćnom CNN-u, učinio je za svoju državu više nego gabaritna Biserka Turković sa svim svojim diplomatama, a naročito nekim, za sve vrijeme mandata! Ustvari, na afirmaciji države Bosne i Hercegovine, njenim aktivnostima u međunarodnim vojnim i političkim organizacijama i bilateralnim odnosima sa drugim državama nisu učinili ništa dobrog. Naprotiv!

Kadrovi novokomponovanog neonaciste Milorada Dodika su radili u korist štete države koju predstavljaju, Čovićevi su bili propagandisti HDZ-e kao jedinog zaštitnika interesa Hrvata dok su Bakirove diplomate bile u sjeni, ma dubokoj tami, neodoljivih baklava Biserke Turković, koje su njena najveća preporuka da dođe na postojeći javni posao!

Dakle, skup diplomata s koca i konopca, nekvalifikovanih za tako važne poslove uspostavljanja ekonomske, kulturne i političke saradnje sa drugim državama, jesu slika i prilika istih neodgovornih, bahatih, korumpiranih i tako redom neznalica, koje vode brigu o državi unutar njenih granica. Staro je pravilo: kakva je država unutra, takva je i spolja! Jedinstveno – u haosu!

Prvu baklavu naše gorke diplomatije niko još nije obavijestio da već i njen cijeli mandat traje otvorena agresija Srbije na Bosnu i Hercegovinu kroz otvoreno negiranje njenog suvereniteta pa u nju, bez diplomatskog protokola, ulazi i izlazi ko god hoće od najviših zvaničnika Srbije, a vođa srpskih nacističkih policijskih i parapolicijskih snaga, Aleksandar Vulin! Čak i kurč…eviti premijer Ana Brnabić! Ona se čudi kako da se država BiH miješa u namjeru njene države da gradi još jednu hidro-centralu na Drini! Ona, kao i njen firer Aleksandar Vučić i pripadajući mu sljedbenici ne vide razliku između Vojvodine i Bosne i Hercegovine. Sve je to, bre, „Srpski svet“!

Naša ministrica nema pojma koliko Srbija, za korištenje zemljišta za hidro-elektrane u Zvorniku i Bajnoj Bašti, Bosni i Hercegovini duguje od 1990. godine do danas? Zna li njena ambasadorka u Srbiji kolika je imovina naše države u Srbiji? Zna li njena „ekselencija“ Turković šta je sa be-ha, odnosno „Šipadovom“ lukom u Šibeniku? Odmaralištima i hotelima na Jadranu? Mislim da je više interesuje vrijeme u Saudijskoj Arabiji, ali ne i zločini tog rigidnog, rasipničkog, hedonističkog i zločinačkog režima koji zlo nad svojim podanicima prenosi razaranjem i ubijanjem nevinog i siromašnog naroda Jemena! Da li se iko sjeća bilo koje, na poziv domaćina, posjete Turkovićke nekoj ili susjednoj državi! A kamo li da je naša diplomatija „dovukla“ neku inostranu investiciju! Da li naša ausministarka zna da nesnosno dugo BiH nema svog ambasadora u Vašingtonu! Ili, oni koji su je namjestili da džabe sjedi u diplomatiji već tri decenije? Ja, i? – što bi rekao Alijin sin.

Doduše, Turkovićka je prije nekoliko dana boravila u najmoćnijoj ekonomskoj, vojnoj i političkoj sili svijeta – Sjedinjenim Američkim Državama. Prisustvovala je penzionisanju glavnog imama Bošnjaka u toj zemlji Ismeta ef. Zejnelovića koji je dužnost predao novom imamu, Senadu ef. Šehiću. To je, svakako, lijepa gesta ministrice, ali u slobodno vrijeme, u vrijeme godišnjeg odmora. Ali, je ružna gesta što nije posjetila i razgovarala ni sa kime u Vašingtonu ili Njojurku, koji su najveća mjesta podrške opstanku Bosne i Hercegovine i to baš kad se ona nalazi u najvećoj političkoj krizi od Dejtona do danas. Očito, tamo baklave, ma kako bile ukusne, hunjerli napravljene, nisu u trendu! Tamo je u trendu diplomatsko znanje i umijeće koje nemamo.

Upravo preko bare, očajnički glasno i jasno nam šalje poruku Sven Alkalaj, naš predstavnik u Ujedinjenim nacijama. On ukazuje na neaktivnost, a time i neučinkovitost be-ha diplomatije kad nam je uloga diplomatije posebno važna u borbi za opstanak države.
Ta Alkalejeva poruka nije došla do ušiju rođačko-stranačke diplomatije. Nije ni do onih koji su dali takve diplomate.

U inat i tome, preživjeće naša „mila, sura i žestoka“. Jer, njoj ni veće budale od postojećih nisu mogle ništa! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here