Stanje nacije: Arkanov sin i akademik crnog pojasa!

1
1146

Kolumna „Tri profesora- univerzitet“, izazvala je veliko interesovanje čitalačkog publikuma, kako u zemlji tako i u „rodna Bosno, daleko odosmo!“ U uredništvu ovog portala mi je rečeno, da je tesks na stranici i na društvenim mrežama vidjelo blizu sto hiljada čitalaca. Da li se tu računaju i čitanja i na “The Bosnia Timesu” koji je takođe objavio kolumnu, ne znam, jer se u te elektronske hepeke ne razumijem.

Jedan mi čo'ek reče da su čitaoci bili uglavnom studenti, magistranti i doktoranti svih 25 privatnih univerziteta sumnjiva morala i hiljadama instant diploma koje bi koristile samo u velikoj nuždi! Reče mi i to da su čitaoci bili i profesori državnih univerziteta, poznati tezgaroši koji u vrijeme dokolice i nerada na vlastitim fakultetima provode zarađujući goleme svote novčanica.

Naravno, problem urušavanja nacije s katastrofalnim posljedicama nije stavio prst na čelu vlastima koje su i glavni rušitelji obrazovnog sistema. Dakle, niko od 12 ministarstava prosvjete iz deset kantona i dva blentiteta. Pa i kako kad bi, primjerice u Posavski, Goraždanski ili Livanjski kanton, došao Vuk Jeremić da mu verifikuju diplomu eksperimentalne i teorijske fizike sa Kembridža i magisterij iz državne administracije međunarodnog razvoja stečen na Harvadu ne bi mu to uradili! Jednostavno, tamošnji ministar bi rekao da takvih zanimanja u našoj nomenklaturi nema! Jebeš i Kembridž i Harvard. Diplomu Prve beogradske gimnazije u kojoj je decenijama direktor bila njegova nena Sadeta bi priznali. Priznali bi oni, bez imalo rezerve sve luftika diplome iz Viteza, Živinica, Orašja i drugih vodećih naučno-obrazovnioh centara naše domaje.

Zamislite, koliki ugled u tuzemstvu i našima u rasejanju imaju ovdašnji prof.dr.mr diplomci i akademici ilustriram vam očevidno. Sin srpskog junaka Željka Ražnjatovića Arkana, žedan knjiga i znanja kao i otac mu, odlučio se da diplomu ekonomiste stekne u inostranstvu – Bosni i Hercegovini. Njegov Harvard je Visoka škola za primijenjene i pravne nauke PROMETEJ u Banjaluci!

Prometej je znakovito ime iz grčke mitologije i znači „predomišljaj“. Dakle, mlađani Veljko nije imao nikakvog predomišljaja i izbjegao je sto metara dalek Ekonomski fakultet u Beogradu i, željan većeg znanja, uputio se u šeher Banjaluku! Kako je vrijedan i gladan znanja, u šeher je trebalo samo da dva puta dođe: prvi puta da se upiše, a drugi puta da dođe po diplomu koju dajem na gledanje.

A i već opisani i opjevani Evropski univerzitet u mom Brčkom je od golemog ugleda u širini i brzini štancanja diploma. Tako je i veliki političar iz jednog zaseoka Sapne, kao što je i drug Tito iz sela Kumrovec, Senad Alić Šiljo, izrazio želju da što prije magistrira na Evopskom univerzitetu koji ima i svoj Kalos. Time je naučni ugled tih javnih kuća skroz porastao! Ipak, temeljna zasluga za ugled EU je rektora prof.dr.mr. hrmr, akademika i vlasnika Evropskog univerziteta, akademika Nedjeljka Stankovića. On je na nepoznatim adresama magistrirao pravo „Nacionalne manjine kao faktor dobrosusjedskih odnosa“ i doktorirao sa disertacijom „Otkrivanje i sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma s posebnim osvrtom na Republiku Srbiju“. Doktorirao je on i na karateu u dalekoj Kanadi!
U biografiji akademika Stankovića je i mnoštvo raznih knjiga i članaka. On vam je i počasni doktor karatea kao majstor crnog pojasa deveti dan u kom smislu sam hendikepiran, jer imam vuneni pojas devedest dana zime! Stanković je nosilac raznih nagrada, doktorata od Amerike do Japana, od Lisabona do Beograda, Beča, Otave, pisac iz područja geopolitike i prava, vlasnik građevinskih firmi i benzinskih pumpi u Srbiji i Austriji…On je novi Nikola Tesla!

Zbog samo malkice nabrojanih svojstava lika i djela, prof.dr.mr,hrmr Nedjeljko Stanković iz Potpeći-Tinje kraj Srebrenika, postao je i član Evropske akademije u isturenom odjeljenju u Beogradu. Tu su akademiju osnovali jedan nadbiskup, filozof i politikolog, a po ideji jednog hirurga, dok su najslavniji baroni austrijske porodice barona Rajačića. Predsjednica beogradske Skupštine Evropske akademije nauka umjetnosti i inovacija je baronesa Snježana Rajačić, a prokurator, što će reći pokrovitelj je bivši predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić, poznsti vlasnik kupljene diplome na beogradskom Megatrendu!

To društvo idi mi dođi mi akademika i i hohštaplera, među kojima je i lani nagrađivani akademik za područje inovacija, koji je sto godina staru mašinu za košenje, kupljenje i baliranje sijena nanovo izmislio!

Tekst se nastavlja poslije reklame
OSTVARI SAN – IZABERI STAN

Zahvaljujući golemim naporima narodne vlasti, danas je naše Bosna i Hercegovina postala sila evropske nauke, umjetnosti, obrazovanja, ponašanja, poštenja, morala, vrijednosti društva, poštenju i tako dalje i dalje, do toga da nam na svemu zavise, primjerice i takve sile kao što su Francuska i Njenačka. U zemlji moderne revolucije ima 67 univerziteta, što znači da na milion stanovnika ima jedan univerzitet. U Njemačkoj radi 70 univerziteta ili ti jedan na milion i sto hiljada stanovnika.

Da ponovimo gradivo, u našoj je zemlji 25 univerziteta što znači da na svakih 120 hiljada stanovnika imamo univerzitet! Ma šta su prema nama rečene zemlje koji su deset puta siromašnije sa brojem univerziteta! Jedina utjeha Njemačkoj je u tome da su u njoj plate dvadeset puta veće od naših.

Na kraju, podrazumijeva se da je za rečeno stanje na privatnim univerzitetima najveća zasluga državnih univerziterta na kojima nastavu izvode, u 99 posto slučajeva, njihovi nastavnici! Dakle, ovo je ista slika na obje strane medalje! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

1 komentar

  1. Ma bravo Ekreme.
    Na žalost ovo nema ko da procita. Sadašnji drzavni Tuzlanski univerzitet nije daleko od pobrojanih. Koji sljam se tamo uhljebio, to nije normalno. Postali su jeftiniji od Europskog univerziteta Prčko da prostiš.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here