Šta znate o špinatu, zdravstvenim prednostima i konzumiranju

Špinat se smatra jednom od najzdravijih namirnica svijeta koja je izrazito bogata hranjivim tvarima (klorofilom, proteinima, mineralima, željezom, magnezijem i fosforom) uz nisku kalorijsku vrijednost.

Tamno lisnato povrće poput špinata neophodni su za zdravlje kože, kose i kostiju. Moguće zdravstvene prednosti konzumiranja špinata uključuju poboljšanje kontrole šećera u krvi kod dijabetičara, smanjenje rizika od raka, snižavanje krvnog tlaka, poboljšavanje zdravlja kostiju i smanjenje razvoja astme.

Špinat sadrži antioksidans poznat kao alfa-lipoična kiselina koja dokazano smanjuje razinu glukoze. Povećava osjetljivost na inzulin i sprječava stresom uzrokovane oksidativne promjene kod ljudi koji boluju od dijabetesa.

Prevencija raka

Špinat kao i ostalo zeleno povrće sadrži klorofil koji dokazano djeluje u blokiranju kancerogenih učinaka tvari koje nastaju prilikom pečenja/prženja hrane na visokim temperaturama.

Prevencija astme

Rizici za razvoj astme su niži kod ljudi koji konzumiraju velike količine beta-karotena i ostalih hranjivih tvari koje se nalazi u špinatu.

Snižavanje krvnog tlaka

Zbog velikog udjela kalija, špinat se preporučuje svima s povišenim krvnim tlakom. Nizak unos kalija može dovesti do razvoja visokog krvnog tlaka.

Pripravci za jačanje imuniteta – podizanje imuniteta kod djece, odraslih i starijih

Poboljšanje probavnog sustava

Visoki udjel vlakna i vode u špinatu pomaže u problemu zatvora i promicanju zdravog probavnog trakta.

Zdrava koža i kosa

Špinat kao i drugo lisnato povrće sadrži vitamin A koji je neophodan za održavanje zdravlja noktiju i kože dok vitamin C održava kolagen. Također je prepun željezom koji je najčešći uzrok gubitka kose.

Špinat recepti za doručak, ručak i večeru

Kad jednom termički obradite špinat, ne smije se više podgrijavati jer postaje toksičan. Prilikom zagrijavanja nitrat u špinatu pretvara se u otrovni nitrit.

Osvježavajući smoothie sa špinatom i macha zelenim čajem

Sastojci:

1.5 žličica matcha praha
1 šalica nezaslađenog bademovog mlijeka (može i sojino, kokosovo ili rižino mlijeko).
1 šalica svježeg, opranog špinata
1 porcija protein praha (po želji)
nekoliko kockica leda
1 žličica chia sjemenki

Priprema: Stavite sve sastojke u blender i dobro izblendajte.

Brza salata sa špinatom, grahom i kukuruzom

Sastojci:

3 kuhana jaja
2 šalice svježeg baby špinata
pola avokada
1 šalica graha (može i kuhani)
1 šalica kukuruza
orašasti proizvodi po želji (bademi, pekan orasi, pinjole ili suncokretove sjemenke)
začini, maslinovo ulje, ocat

Priprema: Baby špinat operite, ocijedite i stavite u zdjelu. Potom dodajte 3 narezana kuhana jaja, oprani grah, kukuruz i ostale sastojke te začinite po želji sa začinima. Salatu odmah pojedite, nemojte ostavljati za sutra.

Brza i lagana večera od špinata i gljiva

Sastojci:

4 žlice maslinovog ulja
1 luk (narezana mala glavica)
2 češnja češnjaka (narezana)
400 g svježih gljiva (šampinjona ili neke vrste po vašoj želji)
300 g svježeg špinata (grubo narezanog)
2 žlice balzamičkog octa (po želji)
sol i papar
malo svježeg peršina

Priprema: maslinovo ulje stavite u tavu na srednje jaku vatru, dodajte narezani češnjak i luk i pirjajte dok ne omekša. Zatim dodajte narezane gljive i pržite dok ne omekšaju oko 3-4 minute, a potom i špinat. Kad svi sastojci omekšaju dodajte balzamički ocat dok ne ispari. Smanjite vatru, začinite po želji i poslužite na tanjuru sa svježe narezanim peršinom. (VZ)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *