Šta više troši gorivo, klima uređaj ili spušteni prozori?

Što je ekonomičnije za podnošljiviju vožnju ljeti u automobilu? Treba li otvoriti prozore ili uključiti klima-uređaj? Ovo su pitanja o kojima mnogi vozači razmišljali, a magična granica je brzina od 72 km/h.

Ispod ove brzine ima smisla otvoriti prozore u vožnji kako bi se rashladio auto. Iznad ove brzine, efekt otpora prozora koji su otvoreni počinje okretati situaciju u korist uključivanja klima-uređaja, odnosno tada je potrošnja klima-uređaja niža, piše revijahak.hr

Ovaj se savjet temelji na rezultatima studije Društva inženjera automobilskih automobila (SAE), koja je proučavala otvorenih prozora u odnosu na klima-uređaje.

Postoji mnogo varijabli koje ovo istraživanje nije moglo objasniti poput: koliko je prozora otvoreno, aerodinamika različitih modela automobila, koliko dugo neko može koristiti svoj klima uređaj (kao što bi ga neki mogli koristiti samo za kratko rashlađivanje) i mogućnost upotrebe ventilatora bez uključivanja klime.

Ipak, brzina od 72 km/h je – prekretnica

Ako koristite klima-uređaj, možete povećati potrošnju goriva za čak 10%, ali otvaranje prozora pri većim brzinama može povećati potrošnju goriva za čak 20%, piše revijahak.hr.

Također je vrijedno razmotriti izloženost onečišćenju zraka u gradskoj vožnji. U tim je situacijama vjerovatno je najbolje izbjegavati otvaranje prozora. Međutim, znamo da u vrućim uvjetima može biti vrlo neugodno, pa kao rješenje možete uključiti klimu, ali zatvorite vanjske ventilacijske otvore, tako da zrak samo reciklira zrak iz kabine, a ne uvlači zrak izvana, jer u gradskoj gužvi u vozilo će vam ući sve ono što izađe iz auspuha vozila ispred vas. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *