Šta se krije iza “ručne” koju su politički lideri iz RS-a povukli?

Nije više nikakva tajna da mnogima iz reda bosanskih Srba Inzkova odluka da posegne za ovlastima nije uopće godila

0
234
OHR BiH
Sjedište OHR-a u Sarajevu (Foto: Arhiva)

Politički čelnici bosanskih Srba odlučili su blokirati državne institucije.

Opet!

Nakon odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka da iskoristi bonske ovlasti na kraju mandata i nametne izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima će za nekoliko dana krivično djelo biti negiranje genocida te nagrađivanje ratnih zločinaca, iz Banje Luke stigao je Urbi et Orbi stav da srpski (politički) predstavnici neće učestvovati u radu bh. institucija dok se to ne promijeni.

Nekima će se unisonost političara iz RS-a učiniti iznenađujućom. To može biti tako samo na prvi pogled.

Blokade i opstrukcije konstanta su rada političkih predstavnika bosanskih Srba u institucijama Bosne i Hercegovine. One su samo mijenjale intenzitet. Nekada su bile izraženije, nekada slabije.

“Naduravanje” kako probosanskih snaga, tako i predstavnika međunarodne zajednice s nosiocima ove i ovakve politike traje već decenijama.

Posebno za ove druge bit će sada zanimljivo pratiti kako će se ponašati u danima i mjesecima pred nama. Nije više nikakva tajna da nekima od njih Inzkova odluka da posegne za ovlastima nije uopće godila.

Ali, ona je tu i njen legalitet je sasvim neupitan.
Blokada rada institucija nije dobra!

I Bosna i Hercegovina trpi sve veće posljedice pandemije koronavirusa, ekonomija je teško pogođena, neophodan je rad institucija kako bi se država mogla nositi i s ovim, kao i s nadolazećim izazovima, na evropskom putu idemo korak naprijed, dva koraka nazad…

Ukoliko blokada potraje, a sve je spremno da se to desi, zapadne države morat će ući u nešto što nipošto ne žele – novi, veći intervencionizam!

Do kraja ove sedmice trebali bismo znati šta se sve tačno krije iza najnovije “ručne” koju su politički lideri bosanskih Srba povukli.

Poništavanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH koje je Inzko napravio, nije moguće. Niko od političkih predstavnika Bošnjaka ne bi mogao glasati za takvo nešto.

Politički predstavnici bosanskih Srba najavljuju “kontramjere” na Inzkovu odluku. Jedna od njih je i ugradnja odredbi da je tvrdnja da je entitet RS genocidna tvorevina – krivično djelo.

Naravno da oni imaju pravo na takvu inicijativu. No, kako se ona može tretirati ako je proglašena blokada rada institucija BiH?

Da li ona znači, naprimjer, da Milorad Dodik neće 3. augusta doći na posao u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Christianu Schmidtu reći to što je naumio? Ako dođe, prekršio je blokadu. Ako ne dođe, svrbit će ga jezik i bit će dodatno frustriran…

Naći će se izlaz, poruči je Borislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa, i dodade da je bilo i gorih situacija.

I to je tačno!

Naduravanje se nastavlja. (Sead Numanović, Politički.ba)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here