Šta sadrži Građanska inicijativa koju su danas u Tuzli potpisali brojni učesnici “šetnje za Amru”? (Foto/Video)

Građansku inicijativu je danas potpisalo više stotina građana Tuzle i drugih mjesta
(“Sretan rođendan, mama” – poruka je koju je tokom mirne šetnje nosio Damir Hodžić, sin pokojne Amre Kahrimanovič, desno brat Nedžad – Foto: MPt)

Ispred kafea Sydney u Tuzli danas je, prije najavljene mirne šetnje gradom, potpisivana Građanska inicijativa sa zakonskom osnovom. Inicijativu su pokrenuli porodica ubijene Amre Kahrimanović i građanke i građani Tuzlanskog kantona. U nastavku donosimo šta sadrži ovajk dokumenat koji je, nezvanično, potpisalo više stotina učesnika mirne šetnje, a bit će predat čelnicima Vlade i Skupštine TK.

Građansku inicijativu danas je potpisalo nekoliko stotina građana (Foto: Tuzlalive.ba)

GRAĐANSKA INICIJATIVA SA ZAKONSKOM OSNOVOM

Na osnovu članova 68. i 89. Ustava Tuzlanskog kantona, porodica ubijene Amre Kahrimanović, građanke i građani Tuzlanskog kantona pokreću građansku inicijativu sa zakonskom osnovom prema Vladi Tuzlanskog kantona i Skupštini Tuzlanskog kantona za:

            1. Hitno sazivanje sjednice Vlade Tuzlanskog kantona na temu razmatranj sigurnosne situacije na Tuzlanskom kantonu a najkasnije do srijede, 14.02.2024. godine.
            2. Hitno sazivanje sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona na temu razmatranja sigurnosne situacije na Tuzlanskom kantonu a najkasnije do četvrtka, 15.02.2024. godine.
            3. Smjenu Ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona zbog sistemskih propusta koje nije spriječio a koji su direktno uticali na počinjenje zločina ubistva Amre Kahrimanović.
            4. Pokretanje istrage, utvrđivanje odgovorne osobe i kažnjavanje za propust neevidentiranja odlaganja pištolja koji je korišten prilikom ubistva Amre Kahrimanović.
            5. Smjenu i pokretanje disciplinske odgovornosti protiv svih drugih odgovornih lica za sistemske propuste koji su doveli do tragičnog ubistva.    
            6. Usvajanje odluke i osiguravanje finansijskih sredstava za hitno uspostavljanje redovnih ljekarskih pregleda za sve policijske službenike na Tuzlanskom kantonu u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.
                                                           Obrazloženje:

Dana 07.02.2024 godine policijski službenik Elvis Ćustendil je koristeći službeni pištolj usmrtio građanku Tuzlanskog kartona Amru Kahrimanović. Ubica nije bio podvrgnut redovnom ljekarskom pregledu zbog propusta u radu nadležnih institucija. Ubica je prilikom izvršenja zločina koristio službeni pištolj koji se morao nalazili u prostorijama policije obzirom da je ubica u trenutku počinjenja zločina bio na godišnjem odmoru. Propustom u radu nadležnih institucija odgovorne osobe nisu izvršile kontrolu odlaganja naoružanja što je kao posljedicu imalo direktno počinjenje zločina. Sve navedeno pokazuje da su sistemski propusti u radu institucija direktno uticali na počinjenje zločina i zbog svega navedenog građanke i građani Tuzlanskog kantona se ne osjećaju sigurno u svojim gradovima/opštinama. U skladu sa naprijed navedenim pokrećemo navedenu građansku inicijativu.

Potpisivanje Građanske inicijative (Foto: Tuzlalive.ba)
Mirna setnja, peticija, gradjanska inicijativa
Potpisivanje Građanske inicijative (Foto: MPt)

Vidjet ćemo kako će sada reagovati čelnici Vlade TK i Skupštine TK, odnosno njihove stranke koje su imenovale svoje članove u izvršna i zakonodavna tijela Kantona. (tl)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *