Šta olako izgovaramo ili radimo, a što utiče na djecu i pamte cijeli život?

Djeca su vrlo osjetljiva na promjene i raspoloženje svojih roditelja, vjerovatno više nego na sam sadržaj onoga što pričate

0
182
Djeci neke negativne stvari mogu ostati trauma za čitav život (Foto: Profimedia)

Neke izjave i komentari koje možemo reći vlastitom djetetu mogu više da mu naškode nego što mislimo, naročito ako dijete pokušava da nas impresionira ili dobije pohvalu

Djeca često pomjeraju granice izdržljivosti roditelja, ali neke stvari roditelji bi trebalo da preskoče i da se suzdrže.

Naime, neki od komentara roditelja mogu da im ostanu u pamćenju i kad odrastu te da im postanu svojevrsne traume.

Nekolicina roditelja je na Quori podijelila neke od psihološki najštetnijih stvari koje su im njihovi roditelji govorili dok su bili djeca. Te su im se stvari “urezale” u pamćenje, zato sada oni ne žele da ponavljaju greške.

1. “Prestani da sviraš, gledamo televiziju”

Luk Majer je samohrani otac troje djece koji smatra da su riječi kojima se potpuno ponižava trud i talenat djeteta među najštetnijima.

Kad je bio dijete, roditelji su mu često govorili da prestane da svira i stiša svoju violinu kako bi oni gledali televiziju, što pamti i danas.

“Loše su i stvari koje djetetu kažete kao istinu, a on kasnije sazna da je to bila laž. Ako se taj obrazac ponavlja, on je štetan i kasnije u životu”, komentarisao je.

2. Raspoloženje roditelja

Još jedan tata, Dejvid Hanter, smatra da je od onog što izgovorimo važnije kako to izgovorimo.

“Djeca su vrlo osjetljiva na promjene i raspoloženje svojih roditelja, vjerovatno više nego na sam sadržaj onoga što pričate”, smatra Hanter.

3. Izostanak komunikacije sa djetetom

Najgore je djetetu ne reći ništa, psihološki je to najštetnija stvar koju možete da mu uradite.

4. Omalovažavanje djeteta, ismijavanje njegove boli

Drugi roditelji su upozorili da ne upoređujete svoje dijete s braćom i sestrama ili djecom prijatelja. Takođe, djetetu je neprijatno kad iznosite njegove mane i propuste pred drugima i rodbinom, to ih sramoti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here