SSSBiH: Vlada Federacije BiH mora osigurati zaštitu prava radnika u vrijeme pandemije

Na adresu Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) je proteklih dana došlo više pritužbi od strane radnika zbog ponašanja njihovih poslodavaca u vrijeme pandemije korona virusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naime, elektronskim putem su im poslate obavijesti da ne moraju doći na radno mjesto, bez bilo kakvog osiguranja da će im biti isplaćena plata i naknade koje im po zakonu pripadaju.

Naveli su da imajuću u vidu činjenicu da BiH do sada nasreću nije zahvatio veliki talas zaraženosti ovim virusom i da imamo još malo prostora da se adekvatno pripremimo kako bismo maksimalno smanjili posljedice koje će pandemija neminovno imati na ekonomiju u Bosni i Hercegovini, zahtijevaju od Vlade Federacije BiH, između ostalog, da hitno i bez odlaganja usvoji mjere kojima će osigurati poštivanje prava radnika, uključujući i redovnu isplatu plata i naknada u skladu sa zakonskim propisima.

“Naložiti pojačan nadzor inspekcijskih organa kako bi se spriječilo da nesavjesni poslodavci pandemiju iskoriste za otpuštanje radnika koje smatraju viškom ili da umanje njihove plate i naknade, osigurati da radnicima koji budu primorani biti u izolaciji zbog sumnje da su zaraženi korona virusom ili moraju biti uz djecu koja su u izolaciji budu isplaćeni puni iznosi plata i naknada za period koji provedu u izolaciji, osigurati puno poštivanje Zakona o radu, posebno člana 81. stava 3 kojim se propisuje da radnik ima pravo na naknadu plate za vrijeme prekida rada do kojeg je došlo zbog okolnosti za koje radnik nije kriv (visa sila, privremeni zastoj u proizvodnji, elementarne nepogode is l.)”, navedeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Također, naložiti poslodavcima da uvedu dodatne mjere zaštite na radu s ciljem smanjenja rizika od izloženosti radnika, posebno radnika u zdravstvu, uslužnim djelatnostima, komunalnim preduzećima, policiji i javnim ustanovama.

Prema najavama iz Vlade FBiH, za ponedjeljak je zakazana sjednica na kojoj će biti usvojene mjere za bornu protiv pandemije korona virusa. Do ovog trenutka na adresu Saveza samostalnih sindikata BiH nije došao zvaničan poziv, iako se u pojedinim medijima navodi da smo pozvani da prisustvujemo pomenutom sastanku.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *